Een fatale rol

Problemen rond een erfenis

Een echte Da Vinci?

De familie Brouillard is een hugenotenfamilie. In 1685 waren zij gevlucht uit Frankrijk en vestigden zich in Nederland. De roman begint in 2020. In het Friese Bondeldam staat een fraai landhuis dat al eeuwen in het bezit was van de familie Brouillard. In 2020 werd het huis bewoond door Gryt Brouillard en haar man Stephan. Het huis werd verbouwd en bouwvakkers vonden een oude koffer met daarin een rol met drie heel oude tekeningen.

De schrijver laat het boek gedeeltelijk in 2027 spelen. De familie Brouillard organiseert dan een reünie voor alle ouders, kinderen en kleinkinderen. Een van de oudste deelnemers is Alfred, de broer van Gryt. Zijzelf is niet aanwezig, maar ze heeft aan Alfred verteld dat ze haar testament gaat wijzigen. Alles gaat naar de kleinkinderen. Alfred deelt dat mee tijdens een lange speech. Hij kan zijn verhaal niet afronden want….. Tijdens de verbouwing van haar landhuis kwam geheel onverwachts iets bijzonders tevoorschijn. Het was een rol met… Halverwege deze zin zakte hij in elkaar en overleed.

Auteur

Louis A. Detmar (1948) was 40 jaar werkzaam in het notariaat en deskundig in het behandelen van nalatenschappen. Na zijn pensionering kreeg hij een nieuwe hobby: het schrijven van romans. Zijn debuutroman is De vereffening en gaat over een notaris. In Een fatale erfenis speelt het verdelen van een nalatenschap ook een grote rol.

De familie Brouillard is zeer uitgebreid. Ze komen niet allemaal in het verhaal voor, maar de roman telt vele personages. Gelukkig is er een overzicht, en soort stamboom. De meeste kleinkinderen van Gryt Brouillard, volgens Alfred allemaal toekomstige erfgenamen, gaan na de reünie op bezoek bij Gryt. Ze worden niet veel wijzer. Dit gaat door totdat Gryt vermoord wordt. Dan is er in het boek plaats voor thrillerachtige elementen. Spannend wordt het ook als een notaris het testament gaat voorlezen. Er volgen nog meer spannende gebeurtenissen, zoals een verdwijning en een moord.

Veel personen, veel gebeurtenissen, te veel. Gelukkig zijn er ook twee personen die wat centraler staan: Max en zijn vriendin Mirjam. Zij houden zich bezig met de geheimzinnige rol. De tekeningen lijken sprekend die van Leonardo da Vinci. Max en Mirjam raadplegen een expert in het Rijksmuseum. Hij twijfelt. Da Vinci woonde de laatste drie jaar van zijn leven in het kasteel Clos Lucé in het Franse Amboise. Nu is daar een museum met zijn werk. Max en Mirjam gaan op onderzoek in Amboise. De beschrijving van hun reis is een hoogtepunt in het boek.

Enkele hoofdstukken spelen in de toekomst, bijvoorbeeld in 2028. De schrijver spreekt hier over de ontwikkelingen in het milieu. Hij schetst een somber beeld. Op de Zuidpool was een brok ijs ter grootte van de provincie Groningen afgebroken. Zeespiegelstijging en temperatuurstijging gingen veel sneller dan vijf jaar geleden voorzien was. In Nederland is er ineens weer een strenge winter en kan eindelijk de Elfstedentocht weer eens worden georganiseerd. Een wat vreemd en geforceerd idee om over deze problematiek uit te weiden naast de hoofdlijn van het verhaal.

Afgezien van de verhalen die naast het eigenlijke onderwerp het verhaal geheel wat vertragen kunnen we zeker spreken van een zeer geslaagde en originele thriller vol verrassende wendingen.

Louis Detmar – Een fatale rol. ISBN 978-94-6365-566-8, 262 pagina’s, € 22,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.