Bank Street

Relaties in de balletwereld

Een meisje met balletouders.

Alles in deze roman draait om ballet. Hoofdpersoon is Carlisle. Door de roman verspreid wordt haar levensverhaal verteld, niet in één geheel. Het is een gecompliceerde geschiedenis, het lijkt wel een puzzel. Pas aan het eind zijn alle stukjes compleet. Beide ouders zijn betrokken bij ballet: moeder is danseres, vader producer. De ouders zijn gescheiden. Elk jaar bezoekt ze haar vader in New York. Hij woont daar met zijn partner James in een fraai huis in Bank Street. Een hevig conflict tussen vader en dochter maakt een eind aan de traditie. Jarenlang ziet ze haar vader niet meer. Als ze hoort dat hij stervende is, is het voor haar de vraag of hij zich nu nog met haar wil verzoenen.

Auteur

Meg Howrey (1972) is voormalig danser. Ze danste bij het Joffrey, Eglevsky Ballet en bij het City Ballet of Los Angeles. In 2001 won ze de Ovation Award voor beste actrice in de Broadway Musical Contact. Ze heeft verschillende romans geschreven. Bank Street is voor een groot deel autobiografisch.

Het boek gaat onder meer over Carlisles carrière als balletdanseres. Wat opvalt is dat ze zo zelfstandig haar keuzes maakt. Dit was noodgedwongen omdat haar ouders haar ballet afraadden, maar toch koos ze ervoor en volgde in diverse balletschooltjes lessen. Ze was succesvol en werd zelfs toegelaten tot de balletacademie. Haar zelfbeeld was negatief, terwijl haar opleiders vaak juist positief waren over haar talenten. Wat haar steeds opbrak was haar lengte. De schrijfster laat duidelijk zien hoe keihard de balletwereld is. Fysieke kenmerken spelen een grote rol. Het is voor Carlisle ook moeilijk om danspartners te vinden met een gelijke lengte. Uiteindelijk kiest ze er voor choreografe te worden en heeft daarin veel succes.

Veel aandacht wordt besteed aan relaties. In de eerste plaats de relatie tussen Carlisle en haar ouders, maar daarnaast gaat het ook over haar vader Robert. Eerst was hij getrouwd met Isabel, de moeder van Carlisle, later kiest hij voor de mannen en gaat hij samenwonen met James. Er wordt in deze gedeeltes heel veel gepraat. Het zijn soms taaie, saaie stukken. Dat verandert ineens als Carlisle in Mexico een heftige liefdesrelatie krijgt met een vroegere leerling van James. Carlisle houdt dit aanvankelijk verborgen voor haar vader en zijn partner. De roman wordt door deze relatie en de consequenties daarvan in de familie ineens zeer levendig.

Een spannend element is het bezoek van Carlisle aan haar stervende vader. Ze aarzelt heel lang of ze naar hem toe zal gaan. Indertijd is ze door hem weggestuurd, hij wilde haar nooit meer zien. Hoe zal hij reageren op haar komst? Gaat hij haar vergeven?

Door de superieure schrijfstijl hebben we hier te maken met pure literatuur.

Meg HowreyBank Street. Vertaald uit het Engels (They’re Going to Love You) door Irene Paridaans. ISBN 978-90-468-3035-2, 300 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.