Moederweelde

Rijksmuseum onder vuur

Tweeling behoedt kunstwereld voor een ramp.

De bedrijfsrechercheurs Lisa en Kat Kauffmann zijn tweelingzussen, maar ze verschillen als dag en nacht. Lisa heeft een politieopleiding, houdt zich strak aan de regels en heeft een warme relatie met dokter Eric, over wiens drie kinderen ze gaarne mee-moedert. Liefst zou ze een eigen kind krijgen, maar Eric voelt er weinig voor om het kwartet vol te maken. De super-actieve Kat is van huis uit journalist, improviseert er graag op los, was ooit verslaafd maar nu niet meer en is op zoek naar haar seksuele identiteit: is ze he of ho, bi of a? Maar juist die verschillen én het feit dat ze elkaar van haver tot gort kennen, maken hen tot een geslaagd bedrijfsrecherche-duo dat al een paar grote zaken heeft opgelost. Als ze benaderd worden door de directeur van het Rijksmuseum krijgen ze met een wel heel geslepen en gruwelijke misdadiger te maken.

De nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Amanda Nelom, heeft een dreigbrief ontvangen. Daarin staat dat binnen tien dagen een schilderij uit de kostbare collectie volledig vernietigd zal worden als ze niet met een gigantisch bedrag aan cryptomunten komt. Extra beveiliging heeft geen zin: de vernietigende materie is al op het schilderij aangebracht en zal over tien dagen zijn gruwelijk werk gaan doen. En dat is het enige niet: is het ene schilderij vernietigd, dan springt het onzichtbare spul over op een volgend doek en vreet zich verder een weg. En vandaaruit weer verder…. Op die manier kunnen alle beroemde doeken uit het Rijksmuseum worden aangetast en vernietigd. Een ramp voor een van de fraaiste en beroemdste kunstcollecties ter wereld. Nelom wil geen ruchtbaarheid aan de zaak geven. Daarom roept ze de hulp van bureau Kauffmann & Kauffmann in. Al gauw ontdekt de tweeling dat het hele computersysteem van het museum tijdens een storing gehackt is. Van daaruit moeten ze zoeken.

Auteur

Hetty Kleinloog (1958) is toneel- en scenarioschrijver, librettist, romanschrijver, dramadocent, toneelregisseur en docent creatief schrijven. Ze schrijft voor series als ONM, SpangaS, De Spa en De Kameleon. Na de novelle Een goede kerst debuteerde ze in 2018 als romanschrijver met Volle bloei, het eerste deel van de Volle-trilogie. In 2019 verscheen Volle kracht. Deel drie volgt nog.

Intussen heeft ze zich gestort op de belevenissen van het recherche-zussen-duo Kaufman & Kauffman. In mei 2021 kwam De zusjes uit, in dat najaar Nachtwerk dat in Artis speelde en onlangs dit boek dat het Rijksmuseum als decor heeft. Kleinloogs tweeling is juichend ontvangen. De zusjes won de Thrillzone Award Beste Nederlandstalig Thrillerdebuut, plus de benoeming tot een van de drie beste vrouwenthrillers van 2021. Nachtwerk was de VN-Publieksfavoriet 2022.

Paulus (Rembrandt)
Moederweelde (Jozef Israëls)

Het feit dat Het Rijksmuseum onderzoeksterrein is geeft het boek een bijzondere extra sfeer. De lezer loopt door het restauratieatelier en de Eregalerij, krijgt Rembrandts Paulus beschreven. Daarnaast blijkt een van de zussen een ware Van Gogh bewonderaar te zijn, dus ook bezoeken aan het Van Gogh Museum staan op het programma. Lisa’s kinderwens wordt verbeeld in Moederweelde – even opzoeken tijden het lezen, een schoonheid van Jozef Israëls – en ook dat schilderij speelt een rol.

Een misdaadroman vol bijzondere karakters, scherpe discussies, fraaie sfeerbeschrijvingen en een onverwacht plot met een mooie ontknoping. En niet te vergeten: Kunst. Wat heerlijk, kunst in een thriller!

Wat wil je nog meer? Nóg zo’n verrukkelijk boek! Ik heb de zussen in mijn hart gesloten. Breid de trilogie maar uit!

Hetty KleinloogMoederweelde. Kauffmann en Kauffmann deel 3. ISBN 9-789-460-686-115, 216 pagina’s, € 17,50, Baarn: Uitgeverij Marmer 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.