De Miss Marple verzameling

Twaalf nieuw Mysteries

De bloemen van de misdaad.

De naam Agatha Mary Clarissa Miller zal weinigen iets zeggen. Maar bij het horen van haar schrijversnaam vullen de meeste mensen moeiteloos in: ‘Hercule Poiror met zijn gepommadeerde snor en zijn grijze celletjes’ en ‘Miss (Jane) Marple, de oude dame met haar liefde voor tuinieren én haar vermogen de moeilijkste misdaden op te lossen’. De twee zijn bekend uit boeken en films. Ook na Christie’s dood zijn zij blijven leven. De uitgever van haar boeken heeft, als eerbetoon én ongetwijfeld met zakelijk inzicht, twaalf bekende Engelse en Amerikaanse detectiveschrijfsters – alleen vrouwen natuurlijk – benaderd en hen gevraagd een nieuw Miss Marple-verhaal te schrijven. Ze namen de opdracht verguld aan. Miss Jane Marple kwam voor het eerst naar voren in een verhaal uit 1927, A.C. creëerde haar om ‘oude vrijsters een stem te geven’. In totaal schreef ze 12 MM-boeken, het laatste verscheen postuum in 1976, het jaar waarin haar schepper overleed.

De benaderde moderne auteurs hadden een duidelijk omschreven opdracht die overeenkwam met de gedachte van Christie. Ze moesten laten zien dat er ‘onder de keurige haarnetjes van ongetrouwde dames op leeftijd – die in de maatschappij vaak zo onderschat, genegeerd en betutteld werden – vaak stoere dorpse dames schuilgingen met een pienter brein waar zelfs de knapste koppen van Scotland Yard wat van konden leren’. Bovendien, zo luidde de opdracht, moest in de nieuwe verhalen altijd een bloem in beeld komen, dit omdat de excentrieke slimme dorpse Miss Jane een grote liefde koesterde voor tuinieren.

De schrijfsters schreven vol verve hun eerbetoon, en brachten op overtuigende wijze de beroemdste en oudste vrouwelijke detective opnieuw tot leven. Smullen voor de liefhebbers.

Auteurs

Agatha Christie leefde van 1890 tot 1976. Van haar boeken zijn er wereldwijd ruim drie miljard verkocht; ze werden in honderdacht talen vertaald. Een oplage die bijna zo hoog is als die van de Bijbel en van Shakespeare.

We noemen op alfabetische volgorde de namen van de twaalf auteurs. Ze hebben allemaal ruimschoots hun sporen verdiend en prijkten op bestsellerlijsten. Naomi Aldermans, Leigh Bardugo, Alyssa Cole, Lucy Foley, Elly Griffits, Natalie Hayne, Jean Kwok, Val McDermid, Karen M. McManus, Dreda Say Mitchell, Kate Mosse en Ruth Ware. Vertaalster Annemarie de Vries heeft prachtig de sfeer van Agatha Christie behouden en niet gemoderniseerd in haar taalgebruik.

Het ene verhaal spreekt meer aan dan het andere, zo werkt dat in een bundel. Dat is een kwestie van smaak. We pikken er één verhaal uit: ‘De Jadekeizerin’ door Jean Kwok. Waarom Kwok? Puur uit chauvinisme. Het werk van bestsellerauteur Kwok is in twintig landen verschenen. Ze emigreerde op vijfjarige leeftijd van Hongkong naar Brooklyn en werkte als kind op kledingfabrieken. Een hard bestaan. Maar haar intelligentie viel op en ze kon doorstuderen, ze studeerde af aan de Harvard en Columbia University. De liefde bracht haar naar Nederland en – dáár is het chauvinisme – momenteel woont ze in Voorschoten.

Jean Kwok plaatste Miss Marple in het opvallende decor van een cruiseschip, walsend met de Chinese Mr. Pang, die haar vertelt over zijn overleden vrouw die zo gek was op pioenrozen. De bloem komt in beeld als kort daarna Mr. Pang dood wordt aangetroffen. En dan spelen vervolgens oosterse symbolen een grote rol en Miss Marple ontrafelt het raadsel.

Jean Kwok was trots dat zij voor deze opdracht verkozen werd, vertelt ze in een interview in de Voorschotense krant. Een dorpskrant? Tuttut, niet zo denigrerend, Voorschoten heeft vast veel gemeen met Marples geliefde St Mary Mead.

Een heerlijk boek voor liefhebbers van Christie’s intelligente bejaarde dame, die op deze manier voor de lezer uit de dood herrijst.

Agatha Christie c.s.- De Miss Marple verzameling. Twaalf nieuwe mysteries. Vertaald uit het Engels (Marple, Twelve New Stories) door Annemarie de Vries. ISBN978-90-443-6701-0, 335 pagina’s, €23,99. Amsterdam: The House of Books 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Korte verhalen. Bookmark de permalink.