Jij gaat dood

Veertien jaar ziek gemaakt door haar eigen moeder.

Echt gebeurd.

Nina’s moeder heeft Nina jarenlang stelselmatig ziek gemaakt. Vroeger kenden we deze stoornis als Münchhausen by Proxy, tegenwoordig heet dat Kindermishandeling door Falsificatie (KMdF). KMdF líjkt niet heel veel voor te komen, achterin het boek bericht een vertrouwenspersoon en arts van Veilig Thuis dat in 95% van de gevallen de biologische moeder de dader is.

Omdat KMdF zo moeilijk te herkennen is, zijn vermoedelijk nog veel méér kinderen hier het slachtoffer van, dan nu bekend is. Onlangs nog was er een soortgelijke zaak in het nieuws. Een zoon (11) die het handelen van zijn moeder niet heeft overleefd.

Nina kan het wél nog na vertellen. Hoe bijzonder dat eigenlijk is, en dat ze dat aan een doortastende arts te danken heeft, kom je gaandeweg te weten.

Auteurs

Nina Blom (1975, pseudoniem) groeide op in een gezin met haar drie jaar oudere zus. Ze was een vrolijk kind, vol levenslust, maar ze werd veel thuis gehouden omdat haar moeder vaak ziek was. Achter gesloten deuren werd ze op gruwelijke wijze ziek gemaakt. Nina’s ouders praken zelfs over euthanasie. Een hond hadden we allang laten afmaken, aldus haar vader.

Nina Blom heeft 21 jaar gewerkt aan het optekenen van haar verhaal.*

Margreet de Heer (1972) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar roeping vond ze echter in het tekenen van strips. Ze was van 2017 de eerste Stripmaker des Vaderlands. In 2022 publiceerde ze Dominee de Heer in den beginne, een vrolijk album over één van haar alter ego’s..

Nina en Margreet hebben samen een stripverhalend boek gemaakt wat je werkelijk niet weg kan leggen, ik heb het in één adem uitgelezen. Het stripverhaal vertelt op een uiterst toegankelijke manier hoe Nina van baby af aan behandeld is als een ernstig ziek kind waar van alles mis mee was. De moeder heeft op uitputtende wijze aandacht voor Nina – en daarmee voor haarzelf – gevraagd voor allerlei niet aanwezige ziektebeelden. Nina groeide op met het idee dat ze ernstig ziek was en zichzelf geenszins mocht belasten. Niet mogen lopen, spelen, niet naar buiten mogen, vooral geen leeftijdsgenoten over de vloer want álles was te belastend en (vooral) niemand mocht zien hoe het werkelijk met haar ging.

Het stripverhaal laat zien hoe subtiel het isoleren van Nina plaatsvond. Hoe moeder haar weghield uit alle mogelijke sociale contactmomenten en in elke ontmoeting met anderen (buren, leraren, dokters) haar eigen draai aan het verhaal gaf, tot de meest waanzinnige en ongeloofwaardige scenario’s. Nina moest gedragen worden, Nina moest in een rolstoel zitten, Nina moest verbanden om, Nina moest medicatie slikken die niet voor haar bedoeld was…. ze moest van alles en mocht niks. Daar bovenop komt het schuldgevoel wat haar werd aangepraat. Of Nina zich wel realiseerde hóe veel haar ouders voor haar over hadden, hoeveel ze zichzelf ontzegden speciaal voor Nina. De psychologische mishandeling is minstens zo belastend.

Je voelt als lezer langzaam steeds beklemmender het net waarin Nina zich bevond. Je wordt meegenomen in Nina’s zoektocht naar autonomie; langzaam vat de gedachte post dat het haar opgedrongen lichaamsbeeld wellicht niet strookt met de werkelijkheid en je zou Nina wel toe willen roepen tijdens het lezen dat ze in verzet moet komen. Wat Nina ook zeker doet, maar je ziet hoe moeder alle mogelijke momenten van roep-om-hulp probeert te ontkrachten of te ontkennen.

Met toenemende verbazing lees je hoe hulpverleners wel vermoedens hebben, maar handelingsverlegen zijn, óf, doordat Nina minderjarig is en moeder dus zeggenschap heeft, machteloos staan bij het constant verplaatsen van Nina. Naar andere dokters, andere scholen, naar een ander adres. Waardoor moeder jarenlang door kon gaan en niemand genoeg ingreep.

Dit boek is behalve een ontluisterend levensverhaal ook een appèl naar zorgverleners: leer hiervan!

Achterin staat een uitleg met tips en verwijzingen naar instanties, geschreven door een vertrouwenspersoon en arts van Veilig Thuis.

Dit boek zou door alle huisartsen en kinderartsen gelezen mogen worden, opdat geen kind meer hoeft te doorstaan wat Nina heeft doorgemaakt.

Een diepe buiging voor Nina, voor haar moed en doorzettingsvermogen om dit verhaal op papier te krijgen. Ze heeft er – begrijpelijk – jaren over gedaan. En zeker ook voor Margreet de Heer die met deze ‘verstripping’ ervoor heeft gezorgd dat deze gruwelijke misstand ook onder ogen kan komen van wie normaliter geen ‘gewone’ boeken leest.

Ik hoop oprecht dat dit boek door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt, zodat KMdF eerder herkend wordt en er eerder gehandeld wordt om kinderen te bevrijden uit deze toxische en levensbedreigende situatie.

Nina Blom & Margreet de Heer – Jij gaat dood. Veertien jaar ziek gemaakt door haar eigen moeder. ISBN: 978-94-9323-483-3, 208 pagina’s, € 24,99. Leens: Uitgeverij Personalia 2023.

*Nina schrijft zelf, op verzoek van LeesKost:

Ik ben gaan schrijven eind oktober 1989 toen ik mijn handen weer voor het eerst opnieuw leerde te gebruiken. Om een helder beeld te geven: ik ben op 2 augustus 1989 gered en kwam toen in het ziekenhuis terecht om te herstellen van alle mishandelingen. Op dat moment kon ik helemaal niks en kreeg ik dagelijks fysiotherapie om weer aan te sterken, alleen mijn hoofd kon ik nog bewegen. Daar lag ik bijna 10 maanden, tot 25 mei 1990. Ik kreeg het advies van David Frenchen, mijn toenmalige psycholoog die ook dagelijks kwam, om mijn verhaal chronologisch op te schrijven met behulp van tekeningen. Ik moest ‘de heel nare gebeurtenissen’ eerst gaan tekenen en daarna de woorden ervoor vinden.

In het begin kwamen ouders nog op bezoek onder toezicht van de camera, en mijn moeder las stiekem mijn geschreven stukken aan het voeteneind. Dus ik werd weer bedreigd en was niet vrij in het schrijven. Nadat ik ontslagen werd uit het ziekenhuis, ben ik mijn verhaal opnieuw gaan opschrijven in een dik schrift en vervolgens heb ik het voor de derde keer helemaal uitgewerkt n.a.v. alle research, dus ik heb ook bijzondere en openhartige gesprekken gehad met toenmalige hulpverleners. Hierdoor kon ik mijn verhaal nog gedetailleerder opschrijven.
Ik had in de zomer van 2010 voor het eerst contact met Uitgeverij Personalia, ik had toen 5 hoofdstukken van mijn manuscript opgestuurd. Ik ontmoette mijn uitgever Seb van der Kaaden op 4 november 2010 en op 23 februari 2011 hoorde ik dat mijn manuscript groen licht kreeg om tot een fysiek boek gepubliceerd te worden. Ik heb toen alle tijd gebruikt om mijn verhaal af te ronden en in te korten omdat het anders een heel dik boek zou worden. Op 4 november 2011, dus precies 1 jaar na de eerste ontmoeting met mijn uitgever Seb van der Kaaden, werd het boek “Je bent een verschrikkelijk kind” gepubliceerd door Uitgeverij Personalia. Het boek werd gepresenteerd in Rotterdam op het Albeda College daar waar ik ooit mijn studie mbo Mode en Kleding succesvol had afgerond.
Sinds 2007 geef ik voorlichting aan professionals en dit doe ik nu sinds 2010 in fijne samenwerking met mijn uitgever! Zo is mijn boek ook vertaald in het Engels in december 2019 en op 16 augustus 2021 kwam er een luisterboek ingesproken door Isa Hoes uit. En onlangs dus de graphic novel “Jij gaat dood”, scenarist en striptekenaar Margreet de Heer en inkleurder Ruben Brinkman. We hebben nog veel mooie plannen, zoals een verfilming van mijn verhaal. De graphic novel is al een mooie opstap omdat mijn verhaal nu beeldend is neergezet. Ik geef nog altijd lezingen en het gaat erg goed met de missie! Daarnaast geniet ik volop van het leven, zing ik in een Pop-Rock koor, zwem ik, ben ik creatief zoals schilderen, tekenen, breien en haken, heb ik veel lieve vrienden en vriendinnen en een lieve partner. Daar ben ik al 22 jaar heel gelukkig mee
!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Non Fictie, Ziekte en dood. Bookmark de permalink.