Wij gáán winnen

De fascinerende weg van Feyenoord naar het kampioenschap van 2023, de spelers, de trainers, de iconen, de supporters

Nagenieten.

De titel van dit boek is ontleend aan het Feyenoordlied* dat de inmiddels legendarische Rotterdamse zanger en tekstdichter Cock van der Palm (1936-2004) in 1992 maakte en vertolkte. Het nummer wordt bij elke wedstrijd van Feyenoord in de Kuip gedraaid en meegezongen. Cocks kleindochter, de zangeres Rachel Kramer (1986) mocht het lied enkele keren vertolken voor en met Het Legioen.

Het boek informeert de lezer over de weg van Feyenoord naar het onlangs behaalde landskampioenschap betaald voetbal sinds de komst van coach Arne Slot. De ondertitel dekt zeker de inhoud. Het bevat bovendien veel leuke en nuttige achtergrondinformatie en weetjes. Bijvoorbeeld over de partners van de Mexicaanse topscorer Santiago Giménez, actrice Fer Serrano en van de Slowaakse centrale verdediger Dávid Hancko de voormalige toptennisster Kristýna Plíšková.

Op het cover treffen er kleine portretfoto’s aan van Arne Slot, Mats Wieffer, Orkun Kökçü en Lutsharel Geertruida. Zij en met hen vele anderen hebben een groot aandeel in het behaalde succes.

Auteurs

Vissers & Vlietstra

Bart Vlietstra (1978) is freelance voetbaljournalist bij de Volkskrant en The Guardian. Hij fietst naar de thuiswedstrijden van Feyenoord.

Willem Vissers (1964) is voetbaljournalist bij de Volkskrant. Hij schreef onder meer de biografie van Piet de Visser. Feyenoord zit altijd in zijn hart.   

Bij de spelers is er niet alleen aandacht voor de huidige eerste elftalspelers en reserves, maar ook voor bijvoorbeeld de vertrokken vorige aanvoerder Jens Toornstra, de voormalige topscorer Cyriel Dessers en het kind van de club Tyrell Malacia. Voor levende en onlangs overleden iconen is een plaats ingeruimd: Wim Jansen, Rinus Israel, Cor van der Gijp, good old Jan Boskamp en natuurlijk Willem van Hanegem. Ook voor technisch directeur Frank Arnesen, die moest afhaken om gezondheidsredenen, is een plaatsje ingeruimd. Hij trok Slot aan. Ook Giovanni van Bronckhorst (hij schreef het voorwoord) en Bert van Marwijk ontbreken niet. Leo Beenhakker wel. Deed zijn gedeeltelijke 020-verleden hem de das om? Jammer, want de geboren Rotterdammer Don Leo is altijd goed voor een mooie quote. En enige aandacht voor de legendarische Lee Towers, altijd present bij een Feyenoordfeest, had ook niet misstaan.

Iedereen zal billijken dat er veel aandacht is voor de succesvolle coach Arne Slot, hoewel hij zelf als eerste toegeeft dat succes vele vaders kent. Aan hem zijn dan ook drie hoofdstukken gewijd. In 2023 wordt het begrip ‘de Arne Slotfase’ gedeponeerd. FC Utrecht, FC Groningen, PSV, AZ, nog eens FC Groningen, Sjachtar Donetsk en Ajax moeten lijdzaam toezien hoe Feyenoord na de 86ste minuut met één of meerdere treffers er alsnog een remise of zege uitsleept.

Het Slotgedicht op de laatste pagina voegt niets toe. Ik had het niet opgenomen.

Een aantal mooie foto’s had dit fijne boek nóg meer een collectors item kunnen maken. Maar nu we weten dat Slot blijft kan er misschien aan een uitgebreide, geïllustreerde tweede druk worden gewerkt?

Een must voor Rotterdamse en andere voetballiefhebbers.

Bart Vlietstra & Willem Vissers – Wij gáán winnen. De fascinerende weg van Feyenoord naar het kampioenschap van 2023, de spelers, de trainers, de iconen, de supporters. ISBN 978-90-488=7091-2, 336 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Inside 2023.

*De volledige tekst van dit mooie lied treft u in dit boek aan.   

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.