Het zal nooit meer kaviaar zijn

Een misdadige epicurist

Appetijtelijke thriller.

Sofia Vermeer heeft in 1975 in Breukelen met succes haar studie aan de Nijenrode University afgerond. Maar in New York werkt ze op kantoor, een redelijk eenvoudige baan. Ze zit daar onder valse voorwendsels, het is haar bedoeling er achter te komen waarmee de maffia zich bezig houdt. De Italiaanse maffia zogezegd. En Sofia, met haar Italiaanse moeder Elena Lombardi, spreekt Italiaans als de beste. En is dus ook in staat de maffiose gesprekken te volgen. Als ze in de bank een klant bewusteloos bij de bankkluisjes in de kelder vindt, graait ze papieren mee uit zijn kluis. En daarmee begint een avontuur dat haar levenslang blijft achtervolgen.

Op dat moment weet ze dat nog niet. Ze treedt in dienst van het maffia-opperhoofd als huishoudster en kokkin en bereidt de Siciliaan de verrukkelijkste gerechten. Ze wordt onmisbaar voor de oude baas, hij kan geen kwaad woord over haar horen. Zelfs als zijn medecriminelen hun achterdocht uiten over Sofia, neemt hij het voor haar op. Op die manier komt Sofia meer te weten dan de criminelen weten, want ze houdt vol dat ze geen Italiaans spreekt. Maar als de kwade zaken uitkomen moet Sofia de benen nemen en ze wendt zich tot de FBI. Moet ze haar prille liefde Jake voor de maffia in de steek laten?

Auteurs

Dit boek is een moeder-dochter project. Marja West (rechts op de foto, ook bekend als Anna Thomas) schrijft thrillers, maar ook audioseries, feelgoodromans en non-fictie. Haar dochter Anna Bontekoe is kok: ‘chef Bontekoe’.  Ze kookt voornamelijk vegetarisch, maar vooral zo duurzaam en lokaal mogelijk.

Dochter en moeder werden voor dit boek geïnspireerd door het wereldberoemde boek Het kan niet altijd kaviaar zijn’ van de Oostenrijkse auteur Johannes Mario Simmel. In dit boek raakt een bankier betrokken bij activiteiten van geheime diensten. Door spionnen heerlijke maaltijden voor te zetten weet hij hen loslippig te maken. De kokende bankier werd wereldberoemd, Simmel zette zijn recepten in het beroemde boek.

Moeder en dochter zagen zo’n boek met hun beider beroepen ook wel zitten. Ieder zou zijn specialiteit benutten en zo zouden ze samen een vergelijkbaar boek maken. Het was aan Maria het verhaal te bedenken, aan Anna om te koken. Geweldige recepten, ik heb ze smullend gelezen!

Het werd op deze manier een luchthartig verrukkelijk boek. Zelfs niet-kokende lezers zal het water in de mond lopen. De manier waarop de maffia geniet van Sofia’s kookkunst wordt vol verve besproken. Als al dit heerlijks zó geweldig smaakt, moet je meteen zelf gaan koken!

Een heerlijk boek, letterlijk en figuurlijk. Geef het aan lezende koks, aan kokende lezers cadeau.

Maria West en Anna BontekoeHet zal nooit meer kaviaar zijn. ISBN 9-789-461-0973-78, 275  pagina’s, € 21,99. Laren: De Crime Compagnie 2023.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Eten en drinken. Bookmark de permalink.