De invallen van Marec

2022 in beeld

‘Een sussend verhaaltje’.

Jaaroverzichten. Ze staan in de krant en ze worden op televisie vertoond. En dan zijn er ook nog artiesten die op hun eigen manier terugkijken. Zoals bijvoorbeeld de Vlaamse cartoonist Marec.

Auteur

Marec (Brugge 1956) is huiscartoonist van Het Nieuwsblad en Dag Allemaal. Hij maakt bijna 40 jaar cartoons over politiek en actualiteit en wordt daarvoor regelmatig bekroond, zoals in 2015 met de eerste prijs Press Cartoon Belgium. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen cartooncafé en galerie in Brugge, De Loge van Marec, die hij oorspronkelijk uitbaatte met die andere onvergetelijke plaatsgenoot, misdaadauteur Pieter Aspe. Zij werkten samen, onder meer in Bea. Afscheid van een Muze en Dossier van de duivel. Marec bundelt sinds jaar en dag zijn tekeningen in jaaroverzichten. Ook maakte hij een boek met 100 erotische tekeningen en de  kostelijke bundel The People vs. Donald Trump.

Marecs jaar valt niet volledig samen met het kalenderjaar. Daarom worden we voorin het boek nog even vrolijk gewezen op het aftreden van Angela Merkel en het aantreden van Olaf Scholz: Auf wiedersehen Mutti. Willkommen Vati. Uiteraard komen de Corona en de verschillende vaccins aan de orde. De tekeningen worden zo nu en dan onderbroken door enkele persoonlijke bespiegelingen van de kunstenaar, zoals God save Boris. Prachtig is de tekening Voor al uw feesten call Boris. Ook The Voice of Holland ontsnapt niet aan Marecs aandacht. Net zoals The Queen, Putin, Zelensky, Koning Albert, de Stones, Iran en Beertje Paddington. Uiteraard is er soms speciale aandacht voor de gebeurtenissen in België.

Marec verloor zijn oudste broer Hubert aan Covid en ook zijn beste vriend Ludo overleed. Na een dip herpakte hij zich gelukkig. Zijn credo: Met mijn cartoons probeer ik een sussend verhaaltje te vertellen voor het slapengaan. Ook al was het sprookje van de dag nog zo angstaanjagend, morgen komt alles weer goed. Ik lijm me niet vast aan Het meisje met de parel van Vermeer. Ik kijk in haar ogen, die me vertellen dat de wereld niet terminaal is.

Kijk ook eens door Marecs relativerende bril. Het geeft een goed gevoel.

De invallen van Marec. ISBN 974-94-6337-209-1, 180 pagina’s, € 20,00. Kalmthout: Pelckmans 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cartoons. Bookmark de permalink.