Wraak

beest, psYchopaat, engel, zY kiest

Eigen rechter.

De hoofdpersoon die aangeduid wordt met Y is een vrouwelijke wraakengel die het recht in eigen hand neemt. Ze heeft een lijst met personen die wandaden hebben verricht. Zo is er een echtpaar dat hun kinderen opgesloten heeft in de kelder. Ze zijn mishandeld en verwaarloosd. Y straft hen keihard, aanvankelijk laat ze de mensen nog wel in leven. Later in het verhaal vallen er doden. Het verhaal wordt verteld vanuit een wisselend perpectief. In het grootste gedeelte is Y de verteller, maar er zijn ook hoofdstukken waarin politiemensen aan het woord zijn. Verderop in het boek gaat ook een dierenarts een rol spelen.  De tekst heeft gedeeltes die cursief gedrukt zijn. Deze flashbacks bevatten het levensverhaal van Y, het wordt dan duidelijk wat de motieven voor haar wraak zijn.

Auteur

Nanesa is het pseudoniem van Nathalie Hufkens (Hasselt, 1977). In 2012 dwongen omstandigheden haar om thuis te blijven, waar zij het schrijven ontdekte.

Y  is een ongewone vrouw. Ze zit vol wraakgevoelens. Ze wil gerechtigheid omdat de politie veel onrecht ongemoeid laat. Ze wordt vergezeld door haar hond Ritsel. Hij helpt en beschermt haar. Y bereidt zich grondig voor op haar wraakacties. Als ze de daders van het onrecht vindt worden deze gemarteld en vastgebonden. Ze is uiterst sterk en atletisch. Haar wapens zijn  messen, stokken en zelfs zwaarden. Y is meedogenloos. De martelscenes worden zeer gedetailleerd beschreven. Geen leesstof voor tere zielen. Ze is onverslaanbaar, zelfs als ze tegen vier gewapende mannen moet vechten. Dit is soms wat ongeloofwaardig.

Vier politiemensen zetten alles in om Y op te sporen en te arresteren. Y geeft af en toe tips aan de politie, want ze wil dat de slachtoffers gevonden worden. Een van de speurders met de naam Dean krijgt sympathie voor Y. Heimelijk vindt hij dat Y goed werk doet. Elke misdaad van Y heeft andere levens gered. Hij hoopt dat Y niet gearresteerd zal worden, maar staat alleen in zijn opvattingen.

De cursief gedrukte bladzijden beschrijven de geschiedenis van Alice Hallwoods. Ze heeft een problematische jeugd: mishandeling, jeugdinrichting, misdrijven. Het grootste drama in haar leven is de dood van haar geliefde Gregg. Zijn dood moet zeker gewroken worden. Hoewel deze flash backs boeiend en prettig leesbaar zijn, is er geen duidelijke vertellijn. De schrijfster koos ervoor veel sprongen te maken in de tijd. Dat is lastig.

De cover van het boek is nogal afschrikwekkend. De titel is  rood en de achtergrond is de vacht van een hond. Er staan ook nog vier typeringen van de hoofdpersoon op de cover: beest en psychopaat vanwege haar wrede optreden, maar als redder van mensen en dieren in nood is ze ook een engel.

Nanesa schreef een zeer spannende thriller waarin veel gebeurt. De straffen van Y zijn erg wreed en ze moordt ook heel gemakkelijk, dat maakt het moeilijk om sympathie voor haar te hebben. Het boek heeft een bevredigend slot, echter de weg er naar toe is vaag en onduidelijk.

NanesaWraak. ISBN 978-94-93210-42-4, 285 pagina’s, € 19,99. Breda: Ambilicious 2020.

Een veelbelovend debuut.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.