Magma

Steeds dieper graven naar de waarheid

Cold case in meervoud.

Oorlogsverslaggever Lyn Riley heeft de laatste twintig jaar zo veel dramatische zaken onder ogen gehad dat ze dringend toe is aan rust. Ze vestigt zich weer in haar geboorteland Nederland – haar Engelse paspoort diende als dekmantel – en besluit tijdelijk op de rem te gaan staan. Maar ze is amper thuis of ze hoort via de radio het bericht dat in het Belgische Albertkanaal een autowrak is opgevist. Daarin bevinden zich de stoffelijke resten van een docent, Roger van Merle, die tien jaar vermist was. De man is verdachte geweest in een zaak waarin Vicky, de 15-jarige dochter van de toenmalige Haagse minister van Justitie Verpijl ontvoerd is.

Riley’s nieuwsgierigheid is gewekt, zoals altijd bij vermissingszaken. Als ze de kwestie uitpluist ontdekt ze dat niet alleen Victoria (Vicky) Verpijl in die nacht vermist is geraakt, maar eveneens de achttienjarige Sasha Nunink, óók in Den Haag. Waar Vicky’s verdwijning de halve politiemacht op de been bracht is er aan de verdwijning van Sasha nooit iets gedaan. Er was ook nogal een verschil tussen de twee meisjes. De een was de dochter van een bekende minister, de ander een verslaafde prostituee.

Lyn Riley schuift haar voornemen tot een werkpauze terzijde en schrijft een artikel op poten waarin ze kort en goed stelt dat er bij vermissingen sprake is van ‘klassenjustitie’. Vicky’s vader is woedend. Hij is weliswaar geen minister meer maar heeft nog steeds toegang tot voldoende kanalen om actie te ondernemen.

De zaak Sasha komt alsnog terecht bij de bemanning van het kleine Haagse team Vermissingen. Daar zijn ze niet gecharmeerd van deze plotselinge klus die kennelijk voorrang dient te krijgen op het werk waarmee ze bezig zijn. Een hoertje dat tien jaar weg is? Ze halen hun schouders op. Nee, daar zal niet hard naar gezocht zijn. Zo werkt dat nu eenmaal.

Lyn Riley wordt uitgenodigd door een hoge chef bij de politie om zich tijdens het onderzoek bij het team aan te sluiten. Dan kan ze zien hoe Vermissingen werkt voor een eventueel volgend verhaal. Lyn accepteert het voorstel en maakt kennis met haar nieuwe collega’s die haar slecht gehumeurd en met wantrouwen ontvangen. Pas als er van hogerhand signalen komen dat de zaak-Sacha door anderen zal worden overgenomen zetten zij de hakken in het zand en gaan aan het werk. Ze duiken het verleden in en ontdekken pijnlijke zaken.

Auteur

Carina van Leeuwen (1959) werkte jaren als operatieassistente in ziekenhuizen in binnen- en buitenland voor ze in 1991 de overstap maakte naar de politie Den Haag. Ze werd daar na enkele jaren de eerste vrouwelijke forensisch rechercheur. Ze maakte onder meer deel uit van het evaluatieteam (Commissie Posthumus) van de Schiedammer Parkmoord. Ook was ze betrokken bij het identificatieproces na de vliegramp in Tivoli in 2010. Sinds 2006 werkt ze in het Cold Case Team van de politie Amsterdam. Ze debuteerde (na een weddenschap) in 2014 met Vuurproef. Het werd het eerste deel van de driedelige serie Unit Plaats Delict. Het boek Magma is het eerste boek van een volgende drieluik. In dit boek komen we ook weer forensisch inspecteur Renee Spaan tegen, die in de eerste boeken de hoofdrol speelde.

In Magma schrijft Van Leeuwen over een fictieve cold case, die ze heeft samengesteld uit haar eigen ervaringen van de afgelopen jaren.

Lyn Riley is niet alleen geestelijk en lichamelijk vermoeid van de vreselijke oorlogssituaties waarin ze zich voor haar werk bevond. Er speelt nog een andere, veel oudere kwestie. Die broeit en rommelt en kerft haar vermoeide geest en dreigt zich een weg naar buiten te banen als magma, de ondergrondse vuurstroom die naar buiten komt als een vulkaan uitbarst. Op die natuurramp wil ze niet wachten. Ze neemt het heft in eigen hand.

Van Leeuwen bouwt die persoonlijke ervaringen van Lyn stukje bij beetje op naast het drama dat de agenten onderhanden krijgen. Een knap staaltje psychologie dat Magma extra lagen geeft.

Een knappe cold case-misdaadroman.

Carina van LeeuwenMagma. ISBN 978-94-005-1479-6, 272 pagina’s, €21,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.