Gewoon opnieuw

Honderd liedteksten van Jurrian van Dongen

Voor het eerst een aantal liedteksten van Jurrian van Dongen verzameld. Hij is vooral bekend bij vakgenoten, maar niet bij het grote publiek. Tweemaal won hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied en ook kreeg hij de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied. Hij schreef voor Alex Klaasen, Paul de Leeuw, Jenny Arean, Karin Bloemen, Wende Snijders en vele anderen. Ook schrijft hij al jaren voor Het Klokhuis. Zijn onbekendheid heeft te maken met het feit dat zijn teksten nooit in druk zijn verschenen. Joost Prinsen schreef het voorwoord en Jan Beuving de inleiding met daarin gesprekken met Jenny Arean en Niek Batendsen. Deze bundel bevat twee afdelingen: liedteksten van Het Klokhuis en teksten voor Het theater.

Auteur

Jurrian van Dongen (1973) is script- en liedauteur, vertaler, regisseur en radiopresentator. Hij studeerde aan de Kleinkunstacademie. Voor vele artiesten schreef hij liedteksten. Hij regisseerde en vertaalde de musical Urinetown en presenteerde en regisseerde radioprogramma’s over kleinkunst. Al jaren werkt hij op de redactie van Het Klokhuis en is docent aan verschillende opleidingen.

Joost Prinsen wijdt in zijn voorwoord veel loftuitingen aan Van Dongen, die hij les gaf op de Kleinkunstacademie. Hij had al snel door dat hij hem niet zoveel kon leren. Niet in de weg lopen is soms al heel wat voor een docent. Het is wel grappig dat Van Dongen in zijn dankwoord Prinsen een genadeloos theaterdocent noemt die hem eens de woorden toevoegde: Van Dongen, stop in godsnaam met zingen.

Overigens heeft Prinsen hem zelf aanbevolen bij Het Klokhuis. Jenny Arean spreekt zeer lovend over Van Dongen: Dit was een jongen die net zo kon ontroeren als Willem Wilmink. Het ene lied is nog mooier dan het andere. ‘Beloof het me’, is een van de mooiste teksten die ik ooit gezongen heb. Hierbij twee strofen uit Beloof het me. Jenny Arean zong het in 2006 in de theatervoorstelling Het verschil.

Vertel me een verhaal

Dat nooit voorbijging

Omdat het over jou

En over mij ging

En een weg naar een huis met een haard

Beloof het me

Vertel dat poëzie

En zachte krachten

Slechts op een goed moment

Liggen te wachten

En dat God zijn geheim nog bewaart

Beloof het me

Misschien moesten we beter weten

Maar beloof het me

In de inleiding geeft Jan Beuving nog enige kenmerken die de liedteksten karakteriseren. Jurrian schreef zijn liedteksten vanuit een personage. Een personage dat aan het eind van het lied iets doorgemaakt heeft, en ergens anders is dan aan het begin. Een ander kenmerk is dat zijn teksten nooit alleen maar licht of alleen maar zwaar zijn. Er zit heel veel humor in. Een lied als Gewoon opnieuw gaat over een niet gemakkelijk leven, maar heeft toch een lichte toon. Alex Klaassen zong het in zijn theatershow Showponies 2. Van Dongen kreeg er de Annie M.G. Schmidtprijs voor. Een fragment:

Een dag later stond hij voor m’n deur

Met fruit in een mand

‘Wil je meer vitaminen’, zei hij

‘Dan weet ik vlakbij

Een fijn restaurant’

Hij wou m’n hechtingen zien, maar

Keek meer naar m’n gulp

Ik vroeg: is dit geilheid

Of slachtofferhulp?

‘k Vond ‘m leuk, al meteen

Maar wat moest ik na zo lang alleen

Hij zei: ‘Durf het

Gewoon opnieuw

Iedere dag opnieuw’

Nooit gedacht dat ik dat kon

Maar ik begon

Gewoon opnieuw

Beuving geeft aan dat Van Dongen is beïnvloed door Willem Wilmink (de eenvoud) en Stephen Sondheim (de vorm). Hij heeft zich echter verder ontwikkeld. Zijn werk is zowel literair als begrijpelijk, er is lichtheid en zwaarte. De algemene deler van zijn werk is troost. Dat komt het meest voor in de teksten voor het theater.

In 1997 studeerde Van Dongen af aan de Kleinkunstacademie. In hetzelfde jaar trad hij toe tot de redactie van Het Klokhuis. Daar werkt nu nog steeds. Voor dit programma schreef hij teksten over zeer verschillende onderwerpen. Ze bevatten veel humor, maar ook soms iets opvoedends. Bijvoorbeeld het lied Met heel je hart.

Niet roken, niet drinken

Op tijd naar bed

En werk ’s wat minder

En eet niet zo vet

Want je hart moet gespaard

En er moet op gelet.

Maar waarom hoor je nooit ‘s

Wat je iedere dag

Om een gezond hart te houden

Allemaal wel mag

Er zijn weinig taboes. Zelfs het delicate onderwerp ‘kanker ’gaat hij niet uit de weg.

Kanker is een lelijk woord

Ik weet nog wat ik dacht toen ik het had gehoord

En hoe de dokter stotterde en zweette

Mama was haar zakdoekjes vergeten

Ik dacht kanker is een lelijk woord

Het hoorde bij meneren en mevrouwen

En kinderen die kregen zoiets niet

Alsof zo’n stomme ziekte

Daar ooit rekening mee zou houwen

Alsof die het verschil soms ziet.

Het initiatief om deze bundel met honderd prachtige liedteksten samen te stellen is een gouden greep. Ze zijn nu eindelijk voor iedereen toegankelijk. Ze zijn allemaal bijzonder. Neem de proef op de som: sla de bundel open en lees een willekeurige tekst, alles is verrassend goed.

Een prachtige verzameling liedteksten.

Jurrian van Dongen – Gewoon opnieuw. ISBN 978-90-610-3918-8, 283 pagina’s, € 19,50. Amsterdam: International Theatre & Film Books 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Poëzie. Bookmark de permalink.