Moordstuk

Een Aussie whodunit

Moord in het theater.

De thriller speelt zich af in Ravensville, een slaperig stadje op de grens van outback en tropisch regenwoud in Far North Queensland. De amateurtoneelgroep RATS is aan het repeteren. Het gaat om de thriller Murder Undone. De sfeer is slecht omdat regisseur Butt Holden nogal te keer gaat. Een van de spelers haalt steeds de grap uit om op Butt te schieten. Hij doet dat met een dummy revolver, het is een plagerij. Het is wel vreemd dat hij dat zo vaak herhaalt. Tijdens de voorstelling klinkt een schot. Butt is doodgeschoten met een echte revolver door Tony. Dat lijkt duidelijk, maar er wordt gezegd dat het een ongeluk is, de revolvers zijn door iemand verwisseld. Werk aan de winkel voor de politie. Als het speurwerk vastloopt wordt er een echte speurneus uit Brisbane bijgehaald. Ook Mayen Powel, een medespeler, doet mee aan het speurwerk.

Auteur

Peter Mulhuijzen (1941) had een avontuurlijk leven. Hij woonde elf jaar in de outback van Australië. De outback is het primitieve binnenland, ook wel de rimboe genoemd. Hij is psycholoog en woont tegenwoordig in het Bayerischer Wald. Mulhuijzen is ook schrijver. Eerder werk: Schitterend Imago, Eenzijn of eenzaam, Spiegelend verleden en Onderweg naar Ewa. Zijn kennis van Australië en de vaardigheden van zijn beroep worden gebruikt in zijn laatste boek.

Is Moordstuk een spannende thriller? Soms wel, vaak niet. Er wordt eindeloos veel gesproken. Veel ontmoetingen met veel gesprekken waarin alle mogelijkheden van de moord worden nagegaan. Wie had er een motief? De politie speelt slechts een bijrol en toont zich niet zo slim. Rechercheur Mortimer is dom en bot. Gelukkig is de topdetectieve uit Brisbane aardiger en slimmer. Maar men komt er niet uit, het lijkt een onoplosbare moord. Mayn Powel, immigrant uit Engeland en psycholoog doet volop mee met het speurwerk. Hij bezoekt de mensen en ondervraagt ze. Hij maakt ook gebruik van zijn kennis en inzicht als psycholoog. Ook hier eindeloze gesprekken en nauwelijks actie.

De auteur heeft veel moeite gedaan om de sfeer van Australië uit te laten komen. Dat komt al naar voren in de ondertitel: een Aussie whodunit. In de tekst staan cursief typisch Australische woorden en uitdrukkingen. Om dit slang te begrijpen kun je een alfabetische verklarende woordenlijst raadplegen. Wat opvalt is dat de Australiërs niet zo gek zijn op Engelsen. Ze worden uitgemaakt voor Pommies. Mayn Powel wordt uitgemaakt voor pommy eikel. Overigens is de schrijver er wel in geslaagd een goede indruk te geven van dit deel van Australië. De beschrijvingen van het landschap, de huizen en de omgangsvormen van de Australiërs zijn heel interessant.

Een wat trage, maar interessante thriller

Peter Mulhuijzen – Moordstuk. ISBN 978-94-6365-463-0, 272 pagina’s, € 19,95. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.