En het woord werd beeld

De verhalen achter 50 klassieke films en series

Fascinerend kijkje achter de schermen.

Wist u dat de makers van de Amerikaanse film The Apartment uit 1960 zich lieten inspireren door de Britse klassieker The Encounter uit 1945 én door een Amerikaans schandaal? En hoe in 1965 de speels educatieve serie Sesame Street tot stand kwam? En hoe de door depressies gekwelde scenarioschrijver David Chase autobiografische elementen verweefde in het kijkcijferkanon The Sopranos? Zo zijn er over elke film en tv-serie prachtige achtergrondverhalen te vertellen. De auteurs kozen er 50 min of meer bekende uit.

Auteurs

Bart Juttmann (1981) is zelf scenarioschrijver en ook Marc Veenkamp schrijft voor televisie, theater en film.

Naast bovengenoemde film en series kozen de auteurs onder meer voor de films The Singing Detective, Wilde aardbeien, Monty Python’s Life of Brian, The Godfather, Die Bleierne Zeit, The Tird Man. De kleine blonde dood, All the President’s Men, De overval, Vertigo, Blade Runner, Als je begrijpt wat ik bedoel, Casablanca, Fanfare, Hiroshima mon amour, Thunderball, Citizen Kane, Lawrence of Arabia, Pulp Fiction, One Upon a Time in America, The King’s Speech en Back to the Future. Een divers geheel. Het aantal behandelde series blijft fors achter.

Het boek wemelt van anekdotes en al dan niet interessante feitjes. Zo zei Marten Toonder over ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’: het was geen nachtmerrie. Maar als droom was-ie niet geslaagd.’ ‘Once upon a Time in America’  duurde veel te lang en moest drastisch worden ingekort. Pas nu wordt dat alsnog hersteld.

Het ‘weggeven’ van te veel meer of minder mooie zaken en conflicten uit dit boek voelt als het opschrijven van spoilers en dat doen we hier dus niet. Wie geïnteresseerd is kope dit boekje.

Een fascinerend kijkje achter de schermen.

Bart Juttmann en Marc Veerkamp – En het woord werd beeld. De verhalen achter 50 klassieke films en series. ISBN 978-90-640-3931-7, 184 pagina’s, € 19,90. Amsterdam: Uitgeverij International Theatre & Film Books 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Non Fictie. Bookmark de permalink.