Quatre Mains

Moord zonder lijk

Muziek terwijl u leest.

De Chinese Ji Ts’og Xiao heeft na uren studeren behoefte aan wat ontspanning. De dag erna zal hij een van de halve finalisten zijn bij de beroemde Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Als hij na een prettig bezoek aan de kroeg het huis van zijn gastgezin binnen gaat, wordt hij overvallen en verdoofd. Als hij bij zinnen komt blijkt de ringvinger van zijn linkerhand afgesneden én de kostbare ring die hij aan die vinger droeg is verdwenen. Het is voor hem een moord zonder dood, want zijn hele toekomst is verwoest nu hij nooit meer piano kan spelen. Wie doet in vredesnaam zoiets wreeds? Heeft een concurrent van de halve finale hem willen uitschakelen?

Het Leuvense speurdersteam, de ironische John Leyssens en zijn jongere partner op meerdere fronten Mieke Van Cattendyck, heeft nooit eerder met een dergelijke zaak te maken gehad. Ze zetten hun persoonlijke wederzijdse ongenoegens even terzijde en storten zich op de kwestie. Om al spoedig opnieuw geconfronteerd te worden met een muzikaal drama vol valse noten. Van het spelen van quatre mains lijkt nu al helemaal geen sprake meer.

Intussen is de organisatie van het concours in alle staten. Zij willen per se niet dat het drama bekend wordt gemaakt, want dat zou funest zijn voor hun naam. Als de dader zich – via anoniem contact – ‘bekend’ maakt is het helemaal hommeles. Tussen de bedrijven door spelen ook nog de persoonlijke besognes van Mieke en John, de verliefde onderzoeksrechter Marie-Christine en inspecteur Jos Creten een rol. Al met al een combinatie van drama, liefde en muziek die naar een opmerkelijke finale leidt.

Auteur

Bart Debbaut (1971) volgde een financiële opleiding. Hij was zeventien jaar bankier en schreef toen financiële artikelen en een managementboek. Hij heeft met zijn vrouw een herenkledingzaak in Tienen. Hij startte met het schrijven van misdaadromans en debuteerde met Scherven in 2008. Vanaf dat moment verschenen zijn romans rond het speurdersduo John Leyssens en Mieke van Cattendyck. Daarvan zijn er inmiddels zeven verschenen. De Facebookmoorden uit 2010 werd verkozen tot de beste Nederlandstalige thriller van 2010. Debbaut schreef nog drie andere thrillers en sinds 2013 ook literaire novelles en romans.

Debbaut maakt gebruik van actuele thema’s als decor voor zijn whodunnits. Ooit was hij deelnemer aan De Mol, prompt volgde een thriller waarin dat programma een rol speelde. Ook liet hij eens populaire tv-koks opdraven als misdaadslachtoffers/acteurs. Het beroemde pianoconcours van dit boek gooit hoge ogen in de muziekwereld. Debbaut kruidt het geheel met ironie, sarcasme, humor en een vleugje romantiek op de juiste plaatsen.

Speciaal voor muziekliefhebbers staat voorin het boek een QR-code. Die leidt de lezer naar een playlist van alle muziekstukken die in deze misdaadroman worden vermeld. Een meerwaarde voor muziekliefhebbers.

Dit is een boeiende misdaadroman, die ik met heel veen plezier heb gelezen. Niet iedereen houdt ervan, maar uw recensent vindt het juist een pre om de persoonlijke besognes van de speurders mee te beleven. Tenslotte is een rechercheur méér dan een zoekmachine. 

Bart DebbautQuatre mains. ISBN 978-94-014-8277-6, 286 pagina’s, € 20,99. Tielt (B): Uitgeverij Lannoo 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.