Xirinquito

Barceloneta gaat strijdend de ondergang tegemoet

Barcelona-stad als bezorgde moeder.

Het is 1991. In 1992 zullen in Barcelona de Olympische Spelen worden gehouden, een immens prestigeproject. De stad, in die tijd nog geen toeristische trekpleister, hoopt dat wel te worden. De gemeente wil de stad aan alle kanten verfraaien, slopen wat aftands is, opkalefateren wat hersteld moet worden en opzienbarend nieuwbouwen waar maar mogelijk is. Als dat allemaal lukt zullen de toeristen ook ná de Spelen blijven komen, hoopt het stadsbestuur. Eén van de wijken die ‘aftands’ is en daarom het loodje moet leggen is Barceloneta, een onaanzienlijk stadsdeel aan zee, waar pand naast pand kleine restaurantjes liggen: ‘xirinquitos’ of ‘merenderos’. Ze worden al generaties lang door dezelfde families bestierd. ‘Weg ermee,’ vindt de gemeente. Maar zo eenvoudig geven de eigenaars zich niet gewonnen. Ze gaan gezamenlijk de strijd met de gemeente aan.

Een van die tentjes is Cal Pepe, eigendom van Pepe en Montse. Hij is ingetrouwd, háár familie is al vrouwen-generaties lang de eigenaar van het huis. Dochter Marisol werkt in de bediening, dochter Adela speelt in het nationaal waterpoloteam en komt daardoor in aanraking met mensen ‘buiten haar milieu’ en, groot verdriet, de verslaafde zoon Chechu is bij een ongeval om het leven gekomen. Om deze familie én de andere eigenaars van de xirinquitos draait dit verhaal. Maar er is ook een onzichtbare speler: de stad Barcelona zelf, die als een bezorgde moeder haar wijken en bewoners in het oog houdt, in het hart heeft gesloten en haar indringend verhaal doet.

Auteur

Edwin Winkels (1962) woont sinds 1988 in Spanje. Hij is journalist en schrijver. Winkels is freelance journalist en werkte op verschillende redacties voor de Spaanse krant El Periódico de Catalunya. Sinds 2010 was hij ook stadschroniqueur voor deze in Barcelona gevestigde krant. Winkels is correspondent voor het Algemeen Dagblad en de NOS. Hij schrijft voor Hard Gras en De Muur.

Dit is zijn vijfde fictieroman. Na een hele lijst publicaties en boeken over sport en andere onderwerpen debuteerde hij in 2013 met de roman Welkom thuis. Tijdens de Tour de France was hij jarenlang sidekick bij praatprogramma’s, onder meer bij Barend en Van Dorp, Mart Smeets en DWDD. Ook op de Spaanse televisie is hij regelmatig te zien.

De emoties en de belevenissen van de eigenaars van de twintig kleine strandtentjes die vechten voor hun bestaan, zijn liefdevol beschreven. De gemeente biedt de eigenaars een vervangende plaats aan, maar ze willen aan zee blijven, ze willen bij elkaar blijven, ze zijn familie geworden en willen niet worden losgerukt van elkaar. De gemeente kan hun wijk wel aftands vinden, maar zíj zien de nieuwe gladde boulevard die nu vlak voor hun ogen verschijnt en doodloopt omdat zij hem de weg versperren. En zij vinden die boulevard maar niets, een onmenselijk stuk straat. Daar willen zij niet voor wijken.

Winkels schrijft beeldend. De meeste mensen van zijn lezers zullen Barcelona kennen als stad van ná de Spelen. Dit verhaal speelt tenslotte al dertig jaar geleden. Het is een verrukkelijke stad, een stad om steeds naar terug te keren. Jammer dat de toerist van nu geen zicht meer heeft op de stad met de rafelrandjes uit 1991, die was misschien niet zo opgefrist maar lééfde wel volop. Nostalgie met Spaanse hartstocht.

Een geweldig boek, zéker voor Barcelona-liefhebbers of zij die dat willen worden en wie wil dat nou niet?

Edwin WinkelsXirinquito. ISBN 9-789-4638-1090-6, 283 pagina’s, €21,99. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.