Vrije vogels

Hoe een foute jongen wijnboer wordt…

… na een korte foute pauze.

De van oorsprong Amsterdamse Abel en zijn vrouw Angela zijn na jaren volledig verfranst sinds ze op een wijnboerderij in Zuid-Frankrijk wonen. Abel zorgt voor de wijngaarden en weet een verdienstelijke wijn te creëren, Angela runt een Bed & Breakfast waarop – mede dank zij de op hun site gepubliceerde heldendaden van eekhoorn ‘Eekie’ – tientallen gasten afkomen. Het lijkt erop dat de vrede is weergekeerd, na een tumultueuze periode in het domein van de misdaad waarop Abel met afgrijzen terugkijkt. Maar dan wordt hun rustige leven opnieuw verstoord, nota bene door een kort, maar onrustbarend bezoekje dat Abel van een politieman krijgt. Inspecteur Bonkers, op dat moment buiten dienst gezet.

En dat niet alleen, het zo vredig levende en gelukkige echtpaar krijgt even later nóg eens bezoek. De leider van een Brabantse motorbende verschaft zich met geweld toegang tot hun woning en begint flink stennis te schoppen. Hij komt verhaal halen over een kwestie uit die onaangename tijd. Abel laat al zijn Franse charme en tact op hem los, terwijl Angela zich ontfermt over de vriendin van het bendelid, Kimberley, die best een aardige meid blijkt te zijn als je haar losweekt van haar maniertjes. Ze is zelfs dierenfluisteraar, een opzienbarende gave. Sjeng, zo heet de Brabander, valt ook in de praktijk best mee. Hij helpt een stevig handje mee op de wijnboerderij en wordt zo verliefd op het werk en het landschap dat hij zich ook een château aanschaft. Hij wil zijn leven beteren, van drugsboer wordt hij wijnboer.

Toch sleept die oude kwestie nog en ook Bonkers blijft Abel bestoken. De zaak is nog niet afgerond. Er moet nog een onaangename taak worden uitgevoerd door de beide heren in Frankrijk, tot elkaar veroordeeld in vriendschap.

Auteur

Ilja Gort (1951) kocht rond de eeuwwisseling een vervallen, 13e-eeuws wijnkasteel bij Bordeaux en vestigde zich daar met het plan om wijnboer te worden. In 2004 zette hij zijn avonturen over die tijd op schrift in het boek: Leven als Gort in Frankrijk.  Zijn aanstekelijke schrijfstijl, plus het feit dat hij de harten beroerde en de dromen waarmaakte van veel doodgewone thuisblijvers, zorgde voor een gigantische verkoop van maar liefst 250.000 exemplaren. Gort bleef schrijven.

Inmiddels heeft hij meer dan twintig boeken op zijn naam staan. Naast de verhalen over zijn eigen leven schrijft hij ook ‘gewone’ romans, altijd spelend in zijn eigen paradijselijke land, niet voor niets het favoriete vakantieland van zoveel van zijn lezers.

Ilja Gort veranderde de naam van zijn wijnchateau La Tulipe in Château Gort & Gort, en gaf de dagelijkse leiding van zijn bedrijf over aan zijn zoon Klaas. Nu kan hij zich volledig richten op schrijven en het maken van tv-reportages.

Dit nieuwe boek is het laatste deel van een trio ‘wijnmisdaadromans’. Bed en Breakfast en Godendrank gingen hieraan vooraf. Desondanks is dit boek uitstekend los te lezen. Voor degene die na het lezen van dit boek tot de nieuwe Gort-liefhebbers behoort, staat achterin een aantal pagina’s met beschrijvingen van andere romans van de schrijver, en daar zitten beslist bijzondere bij!

Gorts boeken en zijn tv-programma’s ademen zon, blijheid en luchthartigheid. Wie leest (of kijkt) waant zich even op vakantie te zijn. Verrukkelijke, originele boeken van een stilistisch geweldig knap schrijver. Hij zet de lezer neer in zijn land, zegt: ‘kijk rond, ga genieten, neem wat stokbrood met kaas en drink een prachtig glas wijn’ … en ondertussen leest hij zijn betoverende verhalen voor. Met Gort ben je wég, op vakantie.

Aanbevolen voor thuisblijvers én vakantiegangers.

Ilja GortVrije vogels. ISBN 9-789-083-1414-35. 228 pag. € 16,95. Amersfoort: Gort Publishers 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Fictie. Bookmark de permalink.