Rood-wit-blauw in de Tour

Compleet overzicht van alle Nederlandse Tourrenners en -rensters ooit

Van André van Aert tot Cees Zoontjes en van Daisy van der Aa tot Anouska van der Zee.

Juli is – corona en weder dienende – de maand van de Tour de France, nog altijd de in Nederland meest tot de verbeelding sprekende wielerronde. En nog steeds identificeren velen Mart Smeets, ondanks het feit dat hij al enkele jaren met pensioen is, met de Tour. Het is de vraag of Smeets daar echt blij mee is, want persoonlijk heeft hij meer met de Giro d’Italia en de Vuelta (Ronde van Spanje). De laatstgenoemde rondes zijn voor renners en journaille culinair aantrekkelijker en de hotels beslist beter.

Smeets begon in de herfst van 2020 met het samenstellen van een boek over alle vrouwen en mannen die ooit de Ronde van Frankrijk hebben gereden, al dan niet tot en met de laatste eindstreep. De oplettende lezer merkt op dat velen Parijs nooit gehaald heeft. Maakt dat hen tot koekenbakkers? Welnee, elk van hen heeft ooit harder gefietst dan waarvan u en ik alleen kunnen dromen.

Smeets begon, thuiszittend door corona aan dit knettergekke project.

Auteur

Martinus Jan (Mart) Smeets (1947), de Mart, wordt door zijn vele bewonderaars gezien als de Grand Old Man van de Nederlandse sportjournalistiek. De voormalige basketbal-international begon bij het Haarlems Dagblad en schreef voor verschillende kranten en tijdschriften. Zijn columns zijn gebundeld in een groot aantal boeken. Van 1973 tot 2016 was hij verbonden aan de NOS, als onder meer sportcommentator voor radio en televisie. Hij presenteerde jarenlang tijdens de Tour de France het populaire tv-programma De Avondetappe. Hij werkt thans samen met ‘Kale’ Kees Jansma aan een boek. De heren schrijven elkaar brieven.

Het moest van de uitgever in maximaal 400 pagina’s, dus in de beperking toont zich de meester. Na de inleiding krijgen ‘families op de fiets’ extra aandacht. De auteur vertelt iets over het achterhalen van zijn gegevens, met als voorbeeld de lang onvindbare Corrie Timmermans.

Gerrie Knetemann

Voorafgegaan door het iconische beeld in zwart-wit van Jan Jansen op weg naar Grenoble in 1968 wijdde de auteur aan alle 258 mannen tenminste één pagina met foto. De korte beschrijving van levensloop en Tourloopbaan wordt voorafgegaan door de geboorte- en eventuele overlijdensdatum, het aantal Tourdeelnames en de prestaties in afzonderlijke rondes (eindklassering. opgegeven of buiten tijd). Aan tourkanonnen als Jan Janssen, Joop Zoetemelk, Gerrie Knetemann en Hennie Kuiper worden terecht meer pagina’s gewijd. Na een prachtige foto van Marianne Vos, eveneens in zwart-wit, komen de 125 vrouwen aan de beurt. De stukjes zijn beduidend korter en meestal staat er geen foto bij, behalve van enkele echte vedetten, waaronder Anna van der Breggen, Leontien van Moorsel, de onfortuinlijke Amy Pieters, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos. De laatste lijst is mede te danken aan Smeets’ vrouw die het de hoogste tijd vond om ook fietsende vrouwen in dit boek op te nemen.

Amy Pieters

Velen zullen het de moeite waard vinden informatie te vinden, ook over totaal onbekende renners. Of weer kennis te nemen van de palmares van degenen die uit je geheugen waren weggezakt.

Ik kan met niet aan de indruk onttrekken dat wielrennen niet zo’n gezonde sport is. De kans op een dodelijk ongeval moge niet al te groot zijn, maar lang niet iedereen haalt een hoge leeftijd. Er komen nogal wat hartstilstanden op vrij jonge leeftijd voor, vaak na een ritje op de fiets. Of het nauwelijks uit te roeien ‘gebruik’ daar wat mee te maken heeft? Wie zal het zeggen. Smeets niet. Maar die heeft wel voor een prima en prettig leesbaar naslagwerk voor Tourliefhebbers gezorgd.

Mart Smeets – Rood-wit-blauw in de Tour. Een compleet overzicht van alle Nederlandse Tourrenners en -rensters ooit. ISBN 978-94-6297-225-4, 384 pagina’s, Amsterdam: Uitgeverij de Kring 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Wielrennen. Bookmark de permalink.