De vlucht naar huis

Postduiven dienen als vredesduiven

Oorlogsliefde vliegt door de lucht.

Het Engelse weeskind Susan groeit op in Epping bij haar grootvader Bertie. Opa is duivenmelker en al zo lang als Susan weet, dol op zijn bijzondere duiven. Susan helpt hem altijd de vogels te verzorgen en de duiventil schoon te maken. Na haar middelbare schooltijd vertrekt zij naar Londen om zoölogie te studeren. Maar toen kwam de oorlog en haar vrijwilligerswerk voor de National Pigeon Service brengt haar ertoe haar studie te onderbreken.

Haar hulp wordt ingeroepen voor een belangrijke vredestaak, zij moet oorlogsduiven helpen fokken. Oorlogsduiven, ofwel postduiven. Want het leger heeft het plan opgevat postduiven in te zetten voor belangrijke missies. Ze willen de vogels – met aan hun pootjes kleine kokertjes waarin belangrijke berichten – gaan droppen boven Frans gebied. Verzetsstrijders ter plekke kunnen op die manier aan informatie komen. Susan is blij dat haar de taak op de schouders is gelegd, om mee te helpen aan het fokken en trainen van zoveel mogelijk van deze vliegende vrijheidsstrijders. Zo zullen de duiven van haar geliefde opa Bertie ware vredesduiven zijn.

In Amerika, in Buxton, woont Ollie Evans met zijn ouders. Hij is van Britse afkomst, opgevoed door zijn ouders in liefde voor hun oude vaderland. Hij staat daar minder bij stil, wil alleen maar graag gaan studeren. Wanneer de oorlog begint en Amerika aanvankelijk neutraal is besluit hij echter toch naar Engeland af te reizen en zich aan te sluiten bij de Britse luchtmacht.

Susans duiven moeten naar Frankrijk, Ollie zit bij de luchtmacht, een ontmoeting tussen de twee is bijna een logisch vervolg. Evenals de sympathie die Susan voor Ollie gaat voelen. Toch volgt er daarna niet allemaal rozengeur en maneschijn, integendeel. Susans lievelingsduif Duchess speelt een heel belangrijke rol als boodschapper tussen de twee jong-geliefden.

Auteur

Alan Hlad is een Amerikaanse schrijver en lid van de Historical Novel Society, de ‘club’ van schrijvers van op geschiedenis gebaseerde romans. Dit boek is zijn debuut. Hierna schreef Hlad ook A light beyond the Frenches dat zich in WO I afspeelt en Churchill’s Secret Messenger.

Drie oorlogsverhalen gebaseerd op waargebeurde geschiedenissen. In twee ervan vervullen dieren een belangrijke rol. (Duiven en een centrum waar politiehonden getraind worden om een rol als ‘oorlogsheld’ te vervullen), fascinerende onderwerpen. De andere twee zijn nog niet vertaald, maar wie weet gaat dat nog komen.

Want de auteur schrijft geweldig goed, leeft zich in in al zijn personen en maakt van de geschiedenis een spannend romantisch verhaal. Op die manier komen veel verschillende lezers aan hun trekken: dierenvrienden, romantici en liefhebbers van oorlogsverhalen. Een mooie combinatie.

Alan Hlad – De vlucht naar huis. Vertaald uit het Engels (The Long Flight Home) door Nellie Keukelaar. ISBN 978-90-443-6393-7,397 pagina’s, € 23,99. Amsterdam: The House of Books 2022.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Dieren, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.