Stadsleven, verhalen uit de stad…

En dan vooral uit Stad natuurlijk…

want in Stad heerst het lieve leven.

Hang ze maar eens in een museum op, drieëntwintig Stadsgezichten. Je vult er een mooie tentoonstelling mee. En dat ‘mooie’ gaat vooral op als al die schilderijen een blik op Stad vertonen. Stad, de koosnaam immers voor DE stad uit het Noorden van het land: Groningen, de moeder van de steden van het Noorden. Passage, als uitgever al jaren gevestigd in die stad vulde geen museumzalen, maar een bescheiden boekje. En vroeg drieëntwintig auteurs uit de eigen stal verhalen daarvoor te schrijven. Het resultaat is een mooi boekje, vertederend, fraai uitgevoerd, wisselend van verhaalstijl, vol heimwee en herinnering en – aan de binnenkant van de kaft – voorzien van fraaie, karikaturale schrijversportretten van de hand van Willem Kolvoort. Voor wie die naam niet kent: Kolvoort maakt al 31 jaar de posters van bands die optreden bij Vera, het poppodium van het Noorden.

Passage bestaat dertig jaar. Een mooi jubileum voor een uitgeverij. Dat is de reden dat de uitgever zijn auteurs om een verhaal vroeg dat over Stad moest gaan. Passage betekent fragment, reis, doorgang, betekenissen genoeg thema’s om in een verhaal mee te spelen. De uitgever gaf in de afgelopen dertig jaar 399 boeken uit. Stadsleven is nummer 400, ook al een mooie kroon op het werk. Al met al is het in dit geval terechter om onder het kopje ‘auteur’ Passage te noemen, dan dat we de namen van de auteurs stuk voor stuk oplepelen.

Auteur

Ofwel uitgeverij: Passage (1991). Anton Scheepstra, de uitgever, was tevens de redacteur voor deze bundel.

De verschillende auteurs hebben gaarne aan het verzoek van hun uitgever voldaan. Dat is logisch. Wie hun werk tot nu toe niet kende kan op deze manier met de schrijvers kennismaken. En wie weet nodigt dát weer uit tot een later contact, via een van de boeken die zij bij Passage uitgegeven hebben of op stapel hebben staan.

Wie drieëntwintig verhalen, fictie en non-fictie, leest kan ze onmogelijk allemaal bespreken. Wie één van de schrijvers eruit pikt, doet tweeëntwintig andere schrijvers tekort.

Laat ik dus volstaan met de mededeling dat Stadsleven een fraai boekje is met lekkere korte verhalen. Sommige verhalen zijn geen afgeronde stukken, maar voorpublicaties uit romans om de lezer te prikkelen: lees maar, er staat je nog veel te wachten als je op mijn boek wacht.

Goed idee van Passage, zo’n pluim op de hoed van haar werk.

Stadsleven, verhalen uit de stad. ISBN 978-90-5452-400-7, 143 pagina’s, €12,50. Groningen: Uitgeverij Passage 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.