De duivel en de duistere diepte

Onverklaarbare gebeurtenissen op een schip dat in 1634 van Batavia naar Amsterdam vaart

In wie is de duivel gevaren die probeert koste wat kost een behouden vaart te voorkomen?

Aan de kade van Batavia ligt het VOC-schip de Saerdam, als onderdeel van een vloot die binnenkort vertrekt naar Amsterdam. De tocht duurt zo’n acht maanden en is niet zonder gevaren: stormen, averij, muiterij, piraten kunnen ervoor zorgen dat de schepen hun eindbestemming niet halen. Om nog maar niet te spreken van ziektes die kunnen uitbreken.

De belangrijkste passagiers zijn de gouverneur-generaal Jan Haan, zijn vrouw Sara Wessel en hun dochter Lia en Jans maîtresse Creesjie Jens. Als Jans gevangene vaart Samuel Pipps mee om in Amsterdam te worden veroordeeld en ter dood gebracht. Waar hij van beschuldigd wordt is niemand, ook Pipps zelf niet, bekend. Hij is alchemist en een wereldberoemde detective. Zijn trouwe metgezel is Arent Hayes.

Op de kade zien de reizigers al een slecht voorteken: een leproos vertoont zich op een hoge stapel kisten en voorspelt dat geen van allen die aan boord gaan Amsterdam zal bereiken. Bovendien verschijnt op een van de zeilen een teken: een oog met een staart. Vaart de duivel mee op het schip? De angst slaat toe. Doch Jan Haan laat zich niet vermurwen om de tocht af te blazen of op een van de andere schepen in te schepen.

Auteur

Stuart Turton (1980) is geboren in Engeland en heeft Engels en Filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Liverpool. Na zijn afstuderen is hij enige tijd docent in Shanghai geweest. Hij heeft als journalist in Dubai gewerkt voordat hij zich vestigde in Londen. Zijn eerste, internationaal bekende werk is De zevenvoudige dood van Evelyn Hardcastle.

 

 

Bizarre gebeurtenissen spelen zich af aan boord: op onverklaarbare wijze verdwijnt Jans geheime ‘Vinding’, de leproos vertoont zich buiten aan de patrijspoort van de hut van Sara, kippen en varkens worden op raadselachtige wijze vermoord.

Nu Pipps, geketend en wel, in een krappe cel zonder raam of ventilatie is opgesloten, is het aan Arent om te ontdekken wie of wat hierachter steekt. Hij wordt bijgestaan door Sara, die haar man wel een hak wil zetten. Kunnen ze de duivel ontmaskeren, of is een van hen zelf die demoon?

Het is altijd weer even een stap om aan een boek van 540 pagina’s te beginnen. In het begin duizelt het je als lezer van de vele personages die worden geïntroduceerd, vooral die van de bemanning. Maar gaandeweg weet je wel wie wie is; dat is het voordeel van een dikke pil. Echt tenenkrommend spannend wordt het niet. Het is een soort Sherlock Holmes-mysterie, waarbij de verdachtmaking steeds bij iemand anders komt te liggen.

Maar je gaat wel mee in het verhaal dat zich in de afgesloten wereld van het schip afspeelt. Want een verteller is Stuart Turton, waardoor je flink wat lekkere leesuurtjes met dit boek kunt doorbrengen.

Stuart Turton – De duivel en de duistere diepte. Vertaald uit het Engels (The Devil and the Dark Water) door Erica Feberwee. ISBN 978-90-443-6216-9, 540 pagina’s, € 23,99. Amsterdam: The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Geschiedenis. Bookmark de permalink.