Vriendschapsverzoek

Angsthaas

Maria wil vrienden worden op Facebook. Maar Maria is dood. Tòch?

Louise Marshall is een gescheiden vrouw met een zoontje. Het vertrek van haar man heeft er ingehakt en versterkt haar toch al obsessieve moederliefde voor haar zoontje Henry. En dan krijgt ze op Facebook een vriendschapsverzoek van Maria Weston. Louise schrikt vreselijk. Maria is toch dood? Schuldgevoelens en angst maken haar nog onzekerder dan ze al was. Ze móet hier meer van weten en besluit zich op te geven voor een reünie van haar oude middelbare school.

Auteur

Laura Marshall studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Haar debuut Vriendschapsverzoek en haar volgende thriller Drie kleine leugens werden in vijfentwintig talen vertaald.

 

 

Het boek speelt zich af in 1989, het jaar van de verdwijning van Maria, en in 2016, wanneer Louise het vriendschapsverzoek ontvangt. In de hoofdstukopbouw wisselen beide jaren elkaar af. We lezen, steeds onderbroken door stukken uit het ‘heden’, hoe zich een vriendschap tussen Maria en Louise lijkt te ontwikkelen, maar dat de laatste Maria als een baksteen laat vallen op ‘bevel’ van Sophie, de toonaangevende leidster van een meidengroep. Pesterijen spelen daarbij een grote rol en Louise doet mee. Ook enkele jongens zijn ingeschakeld, waaronder Louise’s latere man Sam. Nadat Maria verdwenen is delen zij een verschrikkelijk geheim.

De stukken over het heden laten zien hoe niet alleen Louise volkomen van de leg raakt. Haar geweten speelt op en ze is vreselijk bang dat het ‘oude’ geheim alsnog aan het licht komt. Ze bezoekt enkele vroegere ‘vriendinnen’ en gaat naar de reünie. Daar gebeuren afschuwelijke dingen en Louise wordt steeds banger, voor de waarheid en de consequenties daarvan en voor haar zoontje.

Het verhaal is goed geschreven, spannend en heeft een verrassende, maar zeker geloofwaardige ontknoping. Wel heb ik me (als man?) enigszins geërgerd aan de uitvoerig beschreven ‘vrouwendingen’, de, laat ik het maar merkwaardige manier redeneren van Louise noemen, en haar aan het ziekelijke grenzende moederliefde. Henry is het centrum van haar wereld. Dat had voor mij wel wat korter en zakelijker gemogen.

Toch wil ik het woord vrouwenthriller niet aan het boek meegeven, omdat ik deze kwalificatie persoonlijk niet wens te gebruiken. Het is een thriller, punt uit. En ondanks bovenstaande kritiekpunten best een geslaagde.

Laura Marshall – Vriendschapsverzoek. Vertaald uit het Engels (Friend Request) door Jet Matla. ISBN 978-90417-1407-7, 366 pagina’s, € 9,00. Heruitgave. Amsterdam: 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.