Het licht van Luna Park

Een intrigerende geschiedenis verweven met twee vrouwenlevens

Stella zit in een impasse. Dan ontdekt ze een brief van haar moeder.

1926 Een op de afdeling verloskunde geplaatste leerling-verpleegster, Althea Anderson, vindt het onverdraaglijk dat premature baby’s als ongewenst worden beschouwd en dat er geen medische zorg aan ze wordt verleend. Geheel in strijd met de machtspositie van mannen ten overstaan van vrouwen pleit ze bij haar meerderen voor een uitweg die maar op één locatie wordt geboden: op Coney Island, Luna Park. Haar inbreng wordt afgedaan als ongepast en voor straf volgt er een overplaatsing naar de nachtdienst van de eerste hulp. Als tijdens haar laatste dag bij verloskunde een jonge vrouw twee maanden te vroeg bevalt en het kindje ten dode is opgeschreven neemt ze een ingrijpende beslissing …

Je dochter ter dood veroordelen bereidt je kennelijk niet voor op de realiteit ervan. Maar mijn medeleven gaat uit naar de vrouw die net als ik lijdt onder het feit dat ze zich niet kan uitspreken.

1950 Een jonge vrouw, gehuwd met een oorlogsveteraan, loopt vast in haar baan als lerares. Ze worstelt met het overlijden van haar moeder, haar steun en toeverlaat. Door de toenemende druk van haar man om samen het ouderschap aan te gaan beseft ze dat ze eerst het verleden moet doorgronden eer dat ze aan haar toekomst kan beginnen.

Het verlies van mijn moeder leidde tot een scheur in mij die nooit meer wordt gevuld. Er was al een ontbrekend deel in me, een fantoomledemaat dat naar haar reikte toen ze niet meer bereikt kon worden.

Auteur

Addison Armstrong studeerde in 2020 af aan de Vanderbilt University met zowel diploma’s in zowel onderwijs als in in taal- en letterkunde. Ze woont momenteel in Nashville, waar ze haar master in leesonderwijs doet. Het licht van Luna Park is haar debuutroman.

 

 

 

Het verhaal wordt in de eerste persoon door beide vrouwen afwisselend verteld. Door de prachtige schrijfstijl te combineren met een fascinerende, vrij onbekende geschiedenis die de basis heeft gelegd voor onze huidige kennis in de neonatologie levert Armstrong een intelligent en intrigerend verhaal dat menigeen zal bekoren. Als vrouw, worstelend met het verleden en het heden in de 21ste eeuw, is het lezen over twee sterke vrouwen die leefden in de twintigste eeuw voor mij   een confronterende bron van herkenning.

Andere vrouwen die hun studie staakten om te trouwen of kinderen groot te brengen werden met iets van opluchting bekeken, alsof ze eindelijk toch nog toegaven aan hun ware, natuurlijk roeping; de gedachte dat ik de verpleging misschien wel mis komt bij niemand op.

Een indrukwekkend en intrigerend debuut.

Addison ArmstrongHet licht van Luna Park. Vertaald uit het Engels (The Light of Luna Park) door Karin Pijl. ISBN 978-90-443-6204-6, 303 pagina’s, € 23,99. Amsterdam:  The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.