Terroristenjager

Vuurlinie

Het Speciaal Interventie Eskadron (SIE) van de Directie Speciale Eenheden is het ultieme Belgische federale wapen tegen terrorisme en misdaad. Een lid van dit eliteteam vertelt over zijn werk.

Het verhaal begint over de bikkelharde opleiding, over de onderlinge concurrentie en de competitiedrang tussen alfamannen die na vele maanden van bovenmenselijke training leidt tot een korps waarin ieders handelen tezamen wordt gesmeed zodat er een meer dan geduchte vechtmachine ontstaat.

Lionel D. (Lio) is een van hen. Na een opleiding tot sportleraar vertrok hij naar de gemeentepolitie. In 2003 werd hij met 28 jaar toegelaten tot het elite team. De opleiding voor de SIE was loodzwaar en levensgevaarlijk. Zoals toen zijn polsen en enkels aan elkaar werden gebonden en hij in het zwembad werd gegooid met de opdracht de overkant te bereiken. Het ging maar net goed.

De SIE wordt ingeschakeld bij de hoogste graad van banditisme, zoals gijzelingen of toen de extreem gevaarlijke Salek Hilami een gevangenisopstand veroorzaakte. Deze had al eens een cipier een oor afgesneden. Nu eist hij wapens en vervoer. Inmiddels heeft hij een gegijzelde gewurgd. De ploeg van Lio zal het gaan oplossen.

Wanneer kinderen worden gegijzeld loopt de spanning nog meer op en is het doden van de gijzelnemer soms de enige optie. Met zwaar geschut wordt de waanzinnige Bamouhammad geneutraliseerd zonder dat hij de gelegenheid heeft een granaat te laten ontploffen. Hij heeft uiteindelijk nog maar een half hoofd over. De rest hangt tegen de muur geplakt, wat eruit ziet als een schilderij van Picasso.

Het werk van de SIE wordt veel grimmiger als op 15 januari 2015, een week na de aanslag op  Charlie Hebdo, in het Belgische Verviers bij een antiterreuractie twee Syrische strijders omkomen. Het werd duidelijk dat deze terroristen van een geheel ander kaliber zijn dan de gewone bandieten.

Met deze zelfmoordterroristen viel niet te onderhandelen. Het zijn fanatici die geen politieke eisen hebben, maar alleen zoveel mogelijk schade willen aanrichten om daarna te sterven voor Allah. Hoe pak je iemand op met een bomgordel? Hoe voorkom je dat hij zich opblaast in een mensenmassa? Daarmee was nog nauwelijks ervaring. Scenario’s worden aangepast, evenals trainingen.

Het lijkt dat de Islamitische Staat vooral België en in het bijzonder Brussel heeft uitgekozen als uitvalsbasis. Tientallen fundamentalistische jongemannen worden weggehaald uit Syrië en naar Brussel overgebracht. Vanuit hier reizen ze naar Parijs om hun aanslagen te plegen. Maar ook België krijgt ervan langs.

Op 22 maart 2016 ontploften rond acht uur twee bommen op de luchthaven Zaventem en een uur later was er een explosie in de Brusselse metro. Men betreurde ruim dertig doden en ongeveer honderd gewonden.

De SIE had daarna de handen vol aan het najagen en oppakken van de terroristen. Er leek werkelijk geen einde aan te komen. Hoewel de antiterreureenheid zwaar was getraind en tot de tanden bewapend vielen onder deze mannen helaas ernstige gewonden.

Auteurs

Lionel B. schreef Terroristenjager samen met Annemie Bulté, senior journalist bij het weekblad Humo. Ze schreef ook Overlever van de bende van Nijvel en Niet schieten dat is mijn papa! met David van de Steen.

De schrijvers doen minutieus verslag van de acties van de elite-eenheid waar Lio toebehoort. Zowel technische als tactische details, die telkens weer verschillen, geven een bijzonder beeld van een wereld waarin men het moet opnemen tegen geharde vijanden.

Het is begrijpelijk dat de privélevens van deze vechters niet onbeschadigd uit de strijd komen.

Daarbij is het navrant te moeten vaststellen dat zij van de Belgische overheid niet de dank en waardering kregen die ze verdienden. Na vijftien jaar intensieve dienst nam Lionel B. afscheid van de dienst om zijn leven in rustiger vaarwater te leiden.

Terroristenjager is een buitengewoon informatief en realistisch boek over de Belgische jacht op zware misdadigers en niets ontziende zelfmoordcommando’s. Het zijn huiveringwekkende criminelen die alleen met inzet van bijzondere specialisten onschadelijk kunnen worden gemaakt.

Lionel D. en Annemie Bulté – Terroristenjager. ISBN 978-94-014-6987-6, 240 pagina’s, € 22,99. Tielt (België): Uitgeverij Lannoo 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad. Bookmark de permalink.