Overschot

Je leven overhoop door een verslaafde zoon

Ferry is duizenden euro’s schuldig aan zijn drugsdealers, die ook zijn vader onder druk zetten.

Makelaar Arend Meulenhoek krijgt dreigtelefoontjes van een man die claimt dat zijn stiefzoon Ferry duizenden euro’s schuldig is. Ferry wordt in elkaar geslagen en belandt in het ziekenhuis. Arend heeft nog een probleem. Hij heeft een meisje aangereden. Hij is onschuldig, want ze was onvoorzichtig. Toch ziet haar vriendje Arend als de moedwillige dader.

Auteur

René Appel (1945) is schrijver van Nederlandse misdaadromans en taalwetenschapper. Tijdens zijn academische loopbaan richtte hij zich op het bestuderen van de tweede-taalverwerving van allochtonen. In 1984 promoveerde hij en van 1994 tot 2003 was hij bijzonder hoogleraar. Hij schreef korte verhalen en was recensent voor misdaadliteratuur bij het NRC. In 1987 begon hij zelf met het schrijven van literaire thrillers en was de eerste die daarbij schreef in een zeer verzorgde, literaire stijl, Hij debuteerde met Handicap. Met De Derde Persoon won hij de Gouden Strop. In 2001 kreeg hij deze prijs nog een keer met Zinloos geweld. Overschot is zijn 25ste misdaadroman, het werd genomineerd voor de Gouden Strop 2021.

Het boek begint direct al spannend. Makelaar Arend Meulenbroek krijgt een dreigtelefoon van iemand die eist dat zijn zoon Ferry eindelijk moet betalen, maar liefst 18.000 Euro. De schrijver slaagt er meesterlijk in het taalgebruik dit personage te typeren: Hou je nou niet van de domme, Meulenbroek, daar heb ik een pesthekel aan, Het gaat erom dat-ie als de razende sodemieter gaat betalen. Ferry wordt betiteld met de woorden: die onbetrouwbare zakkenwasser, die leipekop. Deze onderwereldfiguur komt Arend ook opzoeken. Hij is vergezeld van Theo, een echte krachtpatser. Ze bedreigen hem en de prijs stijgt. Ferry ontkent aanvankelijk alles. Als waarschuwing wordt hij in elkaar geslagen. Hoe moet dit aflopen?

Veel aandacht besteedt de schrijver aan de gezinssituatie. De brave makelaar Arend Meulenbroek runt samen met zijn vrouw Maud een makelaarsbedrijf. Ferry is een jongeman die geen werk heeft en zwaar verslaafd is. Arend probeert streng te zijn door geen geld te geven, maar Maud blijft haar zoon vertroetelen. Het huwelijk is goed, maar in de bejegening van Ferry zit veel conflictstof. Arend is bovendien niet de natuurlijke vader van Ferry, waardoor bij hem geen absolute liefde voor deze probleemjongen bestaat.

Een tweede verhaallijn is die van de aanrijding. Als Ferry zwaargewond door een mishandeling in het ziekenhuis is opgenomen rijdt Arend volkomen gestrest naar het ziekenhuis. Opeens duikt een fietsend meisje voor hem op, ze slaat al telefonerend of append onverwachts links af. Hij kan haar niet ontwijken en rijdt haar aan. Zwaargewond wordt ze naar het ziekenhuis vervoerd. De onschuldige Arend voelt zich wel schuldig. Hij gaat regelmatig naar het ziekenhuis en heeft contact met de ouders. Het vriendje van het meisje, Daan, beschouwt Arend als schuldige. Bij hun eerste ontmoeting zegt hij: O, jij bent dus die kerel die Larys bijna heeft doodgereden. Daan blijft Arend dreigend benaderen. Zo bevat het boek twee verhaallijnen met veel spanning.

Een derde verhaallijn is de makelaardij. De schrijver vond het kennelijk nodig om het werk van Meulenbroek heel precies te volgen. Huisbezichtigingen, onderhandelingen, alle aspecten van het werk van een makelaar komen aan bod. De enige spanning die hier ontstaat is als het gaat om een lastig echtpaar dat na elke bezichtiging het huis weigert. Bij een laatste onderhandeling zijn ze heel onredelijk. Dit heeft niets te maken met het eigenlijke onderwerp, er is geen enkel raakvlak.

We hebben hier te maken met een literaire thriller of psychologische thriller die typerend is voor René Appel. Bij hem geen politiespeurder of privédetective, maar de hoofpersonen zijn keurige, burgerlijke mensen. Ineens raken ze verzeild in vervelende omstandigheden. Dat is in dit boek ook het geval. Onverwacht krijgen Arend en Maud te maken met criminelen en we maken mee hoe zij reageren en hoe zij langzamerhand heel gestrest raken.

Het is weer een genoegen een thriller van René Appel te lezen. Echter voor doorknede lezers van het genre die houden van geweld en actie is dit boek misschien iets te tam. Jammer dat de schrijver het slot wat snel afraffelt. Het slot is overigens wel heel verrassend als afsluiting van een knappe plot.

René AppelOverschot. ISBN 978-90-263-5364-2, 295 pagina’s, € 20,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.