De Plaaggeesten

Burenruzie loopt zwaar uit de hand

‘Nette buurt’ wil zo snel mogelijk af van onaangepaste nieuwkomer. Bill Braspenning doet er alles aan, maar hij valt zelf in de kuilen die hij voor zijn nieuwe buurman graaft.

Burenruzies komen vaak voor. Voor de Rijdende Rechter zijn ze een vaste bron van inkomsten en bij de televisiekijkers leiden ze vaak tot veel hilariteit. Voor de buren zelf zijn ze een aanhoudende bron van ergernis.

We kunnen ons voorstellen dat de auteur heeft gedacht: men neme een ‘beschaafde’ buurt met ‘nette’ welvarende mensen en brengen daar een patjepeeër in. Voor de buurt een bron van ergernis, maar voor de lezer lachen gieren brullen.

In het uitgewerkte verhaal zien we de familie Braspenning, met de zelfgenoegzame ondernemer Bill aan het hoofd, tegenover de familie Van Putten, waarvan de vader een ‘gewone’ arbeider is, die maar net de vaste lasten van zijn nieuwe woning kan betalen. Bill is een vogelliefhebber, maar Arie van Putten is de eigenaar van een kwaadaardige kat, die overigens luistert naar de te vriendelijke naam Pluisje. Voeg hieraan toe de snobistische buurtbewoners, Van Puttens suikertante Geertruida die maar niet dood wil gaan, een gokzuchtige rechter, een onbekwame psychiater, dokter Brooshoofd (waarvan ken ik die naam toch?) en een vrolijke Rottweiler (ofwel rotkwijler) en je hebt alle ingrediënten voor een blijspel. Of voor een klucht, moet de schrijfster gedacht hebben en zij koos voor het laatste.

Auteur

Liesbeth de Jong kan niet autorijden en helemaal niet parkeren. Ze deed ooit aan het tv-programma De Allerslechtste Chauffeur van Nederland mee. Ze heeft wel humor en zelfspot en is haar hele leven al fan van Roald Dahl. Opeens besloot ze schrijver te worden. Dit humoristische boek is haar debuut.

 

 

Beide mannen hebben een hartgrondige hekel aan elkaar, maar Bill voelt zich wel aangetrokken door Aries vrouw Paula en dat laat de laatste niet koud. Haar diepe decolletés laten Bill dan ook niet onberoerd, tot grote ergernis van Arie. Als Bill (per ongeluk?) Paula’s achterste beroert zijn de rapen gaar…

Bill wil coûte que coûte Arie weer weg hebben, maar elke poging die hij bedenkt faalt en hij verspeelt daarmee veel sympathie. Het gaat hem niet beter af als hij zich samen met Van Putten laat overhalen om mee te doen aan een reality soap programma voor de televisie. En dan gaat er voor Braspenning echt alles mis wat er mis kan gaan. Heeft hij nog kans om uit zijn persoonlijke en zakelijke dip te komen?

Het verhaal is best goed opgezet, met een verrassende ontknoping.

De Jong haalt echt alles uit de kast. Hondendrollen, scheten, geslachtsdelen, bonbons met ingespoten laxeermiddel en andere onderbroekenlol moeten bijdragen aan de pret van de dijenkletsende lezers. Eigenlijk had ik het idee dat ik het scenario voor een slapstickfilm zat te lezen, of voor een vrolijke tv-serie. Voor een boek is het vaak best leuk, maar soms ook wat te veel van het goede.

Liesbeth de Jong – De Plaaggeesten. ISBN 978-94-49317281-4, 229 pagina’s, € 17,75. Harderwijk: Uitgeverij Gopher 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor. Bookmark de permalink.