Een tweede pad

Onmogelijke keuze

Vrouw wordt door geheimen en jaloezie verscheurd tussen Boston en Egypte.

Iedereen in haar rij is in slaap gevallen. Dawn klimt over haar buurvrouw heen, want ze moet naar de wc. Als ze klaar is ziet ze de stewardessen bezorgd op een kluitje staan. Als ze haar zien, valt hun gesprek stil. ‘Mevrouw’, zegt er eentje, ‘gaat u terug naar uw plaats, alstublieft?’ Wanneer ze zit gaat de verlichting aan. De gezagvoerder meldt dat ze een geplande noodlanding gaan maken.

Er gaat een schokgolf van angst door het toestel. Het blijft toch vreemd stil als de passagiers de aanwijzingen krijgen hoe ze hun hoofd moeten beschermen en hoe ze straks het toestel moeten verlaten.

Dawn ziet in wat de laatste ogenblikken van haar leven kunnen zijn niet haar echtgenoot of haar dochter voor zich, maar wel hém en een onvoltooid proefschrift. Het vliegtuig stort neer.

Dawn Edelstein, echtgenote van Brian Edelstein, heeft een dochter die inmiddels de pubertijd heeft bereikt. Ze wonen in Boston. Dat is haar ene leven. Ze heeft ook een ander leven. Dat speelt zich af in Egypte. Daar ligt haar archeologische passie, haar opleiding in de Egyptische de wetenschap van de farao’s en hun graftomben. Maar het is niet alleen de dood van duizenden jaren geleden die haar fascineert, niet alleen onbekende sarcofagen die ze aan het woestijnzand probeert te ontfutselen, maar ook een springlevende collega Wyatt Armstrong aan wiens aantrekkelijkheid ze zich maar nauwelijks kon ontworstelen sinds ze elkaar aan de Universiteit van Yale leerden kennen. Meer dan vijftien jaar geleden werkten beiden in Egypte. Dawn om aan haar proefschrift te werken. Wyatt om professor te worden.

Dawn onderbreekt haar verblijf in Egypte om in Boston voor haar moeder te zorgen die kanker heeft. Ook kan ze zo een oogje houden op haar jongere broer Kieran. In Boston ontmoet ze Brian, ze trouwen en vrij spoedig wordt hun dochter Meret geboren.

De verzorging van haar terminale moeder gaat haar niet alleen goed af, aandacht voor stervenden wordt een passie, die de Egyptologie naar een tweede plan drukt en daarmee ook de gedachten aan Wyatt die ze ondanks haar huwelijk met Brian, zo moeilijk wist te onderdrukken.

Dawn zoekt haar heil in stervensbegeleiding en gaat werken in een hospice, in verpleeghuizen, in woongroepen. Behalve voor medische ingrepen en ramen lappen kunnen ze haar voor alles inhuren.

Brian, die destijds als een blok voor haar was gevallen, ontwikkelt zich als een begenadigd natuurkundige in de kwantummechanica. Hoewel Dawn er maar weinig van begrijpt legt Bryan haar uit dat hij zich eigenlijk bezig houdt met mogelijk verschillende tijdlijnen in het universum. Dergelijke gedachten komen haar niet vreemd voor want ook de Egyptenaren geloofden dat de gestorvenen in een soort parallel universum leefden.

Auteur

Jodi Picoult (1966) is de auteur van De verhalenverstelster, Voor de wolven, de tiende cirkel en nog vele andere romans die altijd de top van de New York Times-bestsellerlijst bereiken. Ze verkocht vele miljoenen exemplaren van haar boeken.

 

 

 

 

In Een tweede pad is Dawn verscheurd door twijfel en jaloezie. Jaloezie omdat ze Brian ervan verdenkt het aan te leggen met de begaafde studente Gita, twijfel over haar huwelijk, over haar liefde voor Wyatt, over haar toekomst.

Dan geeft het lot haar een tweede kans. Weliswaar worden de keuzes niet gemakkelijker, maar wel veel concreter, waarbij diep weggestopte hartstochten zich openbaren. Uiteindelijk worden in deze intense roman de vragen van Dawn met antwoorden afgesloten.

Jodi PicoultEen tweede pad. Vertaald uit het Engels (The Book of Two Ways) door Clarine Smeets. ISBN 978-90-443-6112-4, 493 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: The House of Books 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.