Ontdek iOS14 voor iPhone en iPod

Je mobieltje kan veel meer dan je denkt

Alles functies uitgelegd en nog veel meer.

Sinds het uitbrengen van de eerste iPhone in 2009 verschijnen er regelmatig nieuwe Apple-mobieltjes met steeds meer mogelijkheden. Het zijn inmiddels eigenlijk kleine handcomputers met een forse rekenkracht, waarmee je al lang niet meer alleen kunt telefoneren, maar continu in contact bent met internet en kunt mailen, berichtjes versturen en ontvangen, actief kunt zijn op de sociale media als Facebook, Instagram en Twitter en gebruik kunt maken van een onbeperkt aantal programma’s en diensten, betaald of gratis. Uw mobieltje bevat, ik zou bijna zeggen uiteraard, een agenda en NAW-gegevens, die net zoals de mailfunctie te synchroniseren zijn met de gegevens van uw pc of Mac. Hoe, dat leert u in dit boekje.

Inmiddels zijn we al aan versie 12 toe en de nieuwste modellen hebben uiteraard de meeste mogelijkheden. Maar om dat allemaal mogelijk te maken moet ook het besturingssysteem (iOS) steeds worden verbeterd en jaarlijks brengt Apple daar dan ook een nieuwe, grote update van uit, met verschillende nieuwe mogelijkheden en handigheidjes. Inmiddels zijn we bij versie 14 en gelukkig wordt die ook nog ondersteund door ‘oudere ‘ toestellen.

Uiteraard kun je als geïnteresseerde gebruiker zelf uitzoeken wat er allemaal verbeterd is bij elke nieuwe iOS-versie, maar dat kost veel tijd en die heeft niet iedereen. En zelfs als je die tijd wel hebt is het handiger alles even snel na te gaan aan de hand van een handig boekje als dit, geschreven door een expert die zowel de telefoons als de verschillende versies van het iOS van binnen en van buiten kent.

Auteur

Henny Temmink is een zeer ervaren boeken- en tijdschriftauteur. Ze verzorgt sinds jaar en dag bij elke nieuwe iOS-versie een volledig herziene editie van dit boek, sinds versie 13 zijn er zelfs twee smaken, eentje voor de iPhone en een apart deel van de iPad (iPadOS). Alvorens met schrijven te beginnen test ze het desbetreffende besturingssysteem uitvoerig uit.

De auteur valt meteen met de deur in huis en bespreekt in het allereerste hoofdstuk wat de verbeteringen en vernieuwingen van versie 14, zoals widgets op het beginscherm, beeld-in-beeld, fietsroutes in Kaarten, de Appbibliotheek, appclips en nog veel meer. Daarna volgt een hoofdstuk over uw accounts of abonnementen bij providers. U leert onder meer hoe u ze kunt toevoegen, waardoor u toegang tot internet verkrijgt. Ook het uitschakelen komt natuurlijk aan de orde. Een bijzondere account zou uw Apple ID kunnen noemen. U leert dit beheren. Het Apple ID is nodig om onder meer apps die niet gratis zijn, muziek en eBooks aan te schaffen. Daarvoor dient een betaalmethode (als Creditcard, Apple Pay of PayPal) aan uw Apple ID te worden gekoppeld. Hoe dat gaat, hoe u zaken kunt aankopen, hoe u toegang krijgt tot opslagruimte in de iCloud en deze vanuit uw computer kunt benaderen leert u allemaal in het derde hoofdstuk, evenals nuttige zaken als het zoeken van uw iPhone als u deze even kwijt bent. Ook het delen van bepaalde aangeschafte zaken met uw gezin wordt hier behandeld. In het volgende hoofdstuk leren we zaken delen tussen computer en iPhone, zoals bijvoorbeeld muziek en films.

In de volgende hoofdstukken komen achtereenvolgens Contacten (Adresboek), Communicatie (telefoneren, FaceTime, berichten en beltonen), Mail en Agenda, de twee camera’s (foto’s, video’s en diavoorstellingen), Muziek en TV (met afspeellijsten) en de browser Safari uitgebreid aan de orde. De bezitters van dit boekje lezen trouwens in het voorwoord hoe ze het bonushoofdstuk Kaarten kunnen downloaden, met onder meer oplaadpunten voor elektrische auto’s. Desgewenst kunt u ook de webversie van het boek binnenhalen. Dit is één van de voordelen die u kunt krijgen na registratie op de site van de uitgever.

Zelf heb ik dit boekje van voor naar achter doorgewerkt. Zo zie je nog eens leuke functies of apps waarvan je het bestaan nog niet kende. Bovendien geeft dat me een idee waar ik zoeken moet, bijvoorbeeld bij synchronisatieproblemen en het toegankelijk maken van grote bepaalde computerbestanden op mijn iPhone. Alleen dit al heeft me enorm veel tijd gescheeld.

Onontbeerlijk voor de modale iPhone-gebruiker.

Henny Temmink – Ontdek iOS 14 voor iPhone en iPod. ISBN 978-94-6356-182-2, 246 pagina’s, € 27,99. Culemborg: Van Duuren Media 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Internet. Bookmark de permalink.