Uitwaaien

Grasduinen door Hollands geluk

Verrassingen van nobeltjes tot voetvisserij.

Sinds de entree van het Coronavirus hebben duizenden mensen hun verre vakanties moeten afzeggen. Mopperend, verdrietig, gelaten, tegen wil en dank. En om toch nog íets te kunnen ondernemen zijn ze op ontdekkingsreis gegaan in eigen land. Nederland wordt vaak laatdunkend ‘dat kleine landje aan de zee’ genoemd, alsof er niet meer over te zeggen valt dan deze kwalificatie. Toch kwamen deze reizigers vaak terug met de opmerking dat er hier véél meer te beleven valt, dan ze ooit hadden kunnen denken.

Voor deze ontdekkingsreizigers, maar ook voor de ware Holland-minnaars en zij die dat kunnen worden, maakte Daphne Deckers dit boek Uitwaaien. De titel alleen al is zo Hollands als haring met uitjes. Het woord laat zich ook niet vertalen. Of vindt u ‘get a breath of fresh air’ of ‘prendre une bouffée d’air frais’ of ‘Atmen Sie frische Luft an’ luchthartiger klinken? Deckers besloot met het ingaan van de reisverboden en de lockdowns eens een lekker positief boek over Nederland te maken. Een mooi plan. En ze is er goed in geslaagd. Want ze verzamelde zó veel mooie, leuke, grappige, treurige, lekkere, overpeinzende, frisse en heerlijke onderwerpen in een – prachtig uitgevoerd – boek dat we als Holland-reizigers nog tot vér na de Coronavaccins op pad kunnen op basis van haar ideeën.

Het is heerlijk grasduinen in dit boek. Eerst de twee mooie woorden uit de kop maar: als u naar Ameland gaat, moet u uzelf verrassen met een nobeltje of een robbenslok, de twee typisch Amelandse likeurtjes.

En als u naar Zeeland gaat kunt u gaan voetvissen. Dat betekent dat je de kokkels, mosselen, venusschelpen en oesters die je raapt, mag meenemen om op te eten, met een limiet van tien kilo schelpen per dag. Vind ik aanzienlijk aardiger dan een vis een haak door de bek slaan. Trouwens in datzelfde Zeeland kunt u een prachtig souvenir kopen, handbeschilderde oesterschelpen van Zeeuws Blauw – ziet er een beetje uit als het bekende Delfts Blauw – echt een zomers plaatje. Zou ik graag willen hebben!

Tijdens haar inspiratie-tocht door ons land dekt Deckers ook hier en daar de tafel voor de lezer. Zo geeft ze in de Limburgse provincie het familierecept van haar Tante Miep, die zó goed zoervleisj kon maken, dat Daphne nu het recept met u deelt. We reizen even naar het noorden en rijden – binnenkort gaan de bloemen er bloeien – langs de tulpenroute in de Noordoostpolder, een feest van kleuren. Voordeel van de lockdown: als u de route dit jaar rijdt komt u geen buitenlanders tegen. Feest voor de Holland-rijders.

En als u nu toch in het noorden bent, rijd dan even een eindje verder en ga in Beets Koe-Knuffelen of zak af naar Limburg en bezoek het BloteVoetenPark in Brunssum. Mocht u ademloos worden van alleen al het lezen van al haar plannen, dan geeft Deckers ook nog ontspanningstips aan gestreste lezers cadeau. Of neem de tijd voor een rustig ontbijt thuis, ook zo geweldig Hollands: sap, thee of koffie, een gekookt ei, hagelslag of muisje of lekkere malse kaas… waar krijg je dat nu in het buitenland? Nergens, dat is puur eigen!

Auteur

Daphne Deckers (1968) studeerde massacommunicatie in Utrecht. Tijdens haar studie werkte ze als fotomodel. In 1997 poseerde ze voor Playboy. Ze speelde als actrice onder meer in Remember en vervulde een kleine rol in de James Bond- film Tomorrow Never Dies. Daarnaast presenteerde zij verschillende televisieprogramma’s. Haar eerste boek verscheen in 1995 Mijn leven als fotomodel.

Deckers is al jaren een geliefde columniste bij Vrouw van De Telegraaf. Er verschenen zo’n twintig boeken van haar hand, die samen zorgden voor een verkoop van 1,3 miljoen. Ze schrijft over opvoeden, voor kinderen, romans en bundelingen van columns. In 2012 kwam haar eerste roman uit Alles is zoals het zou moeten zijn.

De ondertitel van dit boek is ‘Geluk dicht bij huis’. En dat is wat Deckers met dit prachtig uitgevoerde boek biedt.

Haar boek zelf is al een stukje geluk dicht bij huis, de lezer ontdekt vervolgens zó veel aanlokkelijke dingen dat hij ernaar snakt om de deur uit te gaan, om al die dingen te gaan ontdekken.

Geef dit boek aan somberaars: ze zullen er vrolijk van worden. Geef dit aan optimisten: ze worden er nog blijer van en gaan de picknickmand vast klaarmaken. Geef het boek aan vrienden als onderstreping van de vriendschap en geef het boek vooral aan uzelf: geluk begint in huis.

Wat uw recensent betreft: een grote mand vol Hollandse felgekleurde tulpen plus een feesthoed voor Daphne Deckers, zij schreef een juweel van een boek dat we NU goed kunnen gebruiken!

Daphne DeckersUitwaaien. ISBN 9787-94-6381-000-5, 400 pagina’s, €22,50. Amsterdam: Uitgeverij Podium 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Non Fictie. Bookmark de permalink.