Een zondagskind

Geluk bij een ongeluk

In een oude holle boom vindt een kind een menselijke schedel. Wanneer de rest van het geraamte boven water komt kan de jacht op de moordenaar beginnen.

Toby Hennesy beschouwt zich als een zondagskind. Niet omdat hij een miljoenen winnend lot heeft getrokken of ontsnapt is aan een vliegtuigcrash, maar omdat het misschien nog wel veel erger had kunnen aflopen. Zeker als hij een sloeber uit een verpauperd milieu zou zijn geweest. Toby komt uit de Ierse upper middle class. Hij heeft rijke, zorgzame ouders. Zijn vriendin Melissa adoreert hem. Toch heeft het zondagskind te kampen met tegenwind.

Toby woont in Dublin waar hij werkt in een kunsthandel. Het lijkt hem goed af te gaan. Zijn enige tekortkoming is dat hij soms niet weet wat er om hem heen gebeurt. Zo heeft hij een zwendel die onder zijn neus plaatsvindt niet zo gauw in de gaten. Wanneer de schilderijenfraude wordt ontdekt scheelt het niet veel of zijn baas gooit hem eruit met een getuigschrift waarmee Toby in de toekomst nog geen ansichtkaart zou kunnen verkopen.

Na een zeker avondje stappen, duikt Toby redelijk brak zijn bed in. Het duurt niet lang of hij wordt gewekt door een tweetal indringers. Zijn appartement ligt op de begane grond en was voor het inbrekersgilde kennelijk een instappertje. Toby is een sterke vent en gaat de ongenode gasten te lijf. Er volgt een stevige matpartij waarbij een loodzware kandelaar Toby velt en zijn tegenstanders met hun buit het hazenpad kiezen. Amper bij bewustzijn weet Toby het alarmnummer op zijn mobieltje te toetsen. Dat wordt zijn redding.

Om vele weken later te revalideren trekken zijn vriendin Melissa en hij tijdelijk in bij oom Hugo, die een groot Victoriaans huis bewoont. Hugo heeft een herentumor en zal niet heel lang meer te leven hebben. Voor zijn oom is het prettig wat gezelschap te hebben. Het huis van Hugo is voor de hele familie overigens een soort zoete inval.

Toby is 28 jaar, maar heeft als puber bij oom Hugo onvergetelijke vakanties doorgebracht, vooral met neef Leon en nicht Susanna. De laatste is getrouwd en heeft twee kinderen waarvan Zach van zes jaar een lastig portret is. Wanneer oom Hugo hem even kwijt wil en het jochie de tuin in stuurt om schatgravertje te gaan spelen zet deze het niet lang daarna op een krijsen. Omdat het geblèr aanhoudt, gaat moeder Susanna erop af. Zach blijkt een gegronde reden te hebben om een flinke keel op te zetten. Zojuist heeft hij in de grote holle iep achter in de tuin een schedel gevonden. De tanden steken er griezelig uit.

Auteur

Tana French (1973) is een Amerikaans-Ierse schrijfster. Haar spannende debuut De offerplaats werd met prijzen bekroond. Haar nieuwste roman Een zondagskind speelt zich af in Dublin.

 

 

 

 

 

Na de vondst van de schedel wordt de politie erbij gehaald. Deze gaat voortvarend te werk, want ze hopen de rest van het geraamte te vinden. De zoekpartij zorgt voorlopig voor steeds meer raadsels en ook voor steeds meer verdachten. Zelfmoord wordt uitgesloten, daarvoor blijkt de plaats delict te merkwaardig. De tweehonderdjarige iep verbergt namelijk meer dan die ene schedel.

Hoewel Tana French de reputatie heeft buitengewoon spannende boeken kunnen schrijven, moet de lezer bij deze roman over het nodige uithoudingsvermogen beschikken. Natuurlijk zijn er passages met thriller-allure, zoals de nachtelijke vechtpartij in Toby’s woning, het onderzoek van de politie, en de ontknoping. Echter het grootste deel van deze stevige pil wordt besteed aan kabbelende gesprekken en beschouwingen met een wel erg trage lont. Toegegeven, het intrigeert wel en als lezer word je geprikkeld om de afloop te leren kennen.

Helaas blijkt de stroperige oplossing van het mysterie al deze inspanning niet geheel te rechtvaardigen. Dat is jammer, want de plot heeft zeker potentie. De auteur heeft gemeend deze te kunnen combineren met het volledig strippen van de persoonlijkheid van de hoofdpersoon. Het resultaat stelt echter teleur, want als thriller komen de lezers te weinig aan hun trekken.

Tana FrenchEen zondagskind. Vertaald uit het Engels (The Wych Elm) door Irene Paridaans. ISBN 978-90-468-2742-0, 496 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2020.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.