Bed en Breakfast

Een B&B-kasteel is niet altijd succesrijk

Zon en wijn en misdaad, maar vive la France. Dát wel!

Nadat Abel en Angela Jongbloed hun hebben en houden in Nederland verkocht hebben om in Frankrijk een château te gaan runnen verwacht Abel dat zijn wijn hem een uitstekende boterham op zal leveren. Zijn eerste oogst is niet mis: 65.000 flessen Château La Tulipe. Hij rijdt vol verwachting naar Nederland om zijn smaakvolle wijn te slijten. Maar de supermarkten Galdi, Lodl, Dumbo en Hela wijzen hem af. Alleen de wijninkoper van Albert Weijn is bereid zijn handel te kopen: zij het voor €2,65 in plaats van de door Abel verwachte €6,50. Abel gaat gedesillusioneerd naar Frankrijk terug. Van deze opbrengst kunnen ze niet leven. Dochters Ezra en Lara adviseren hun ouders een Bed en Breakfast te beginnen. Ze hebben immers ruimte genoeg? Abel gaat met grote tegenzin overstag. Het château wordt met behulp van de plaatselijke klusjesman Pierre geschikt gemaakt voor de verhuur.

De eerste gasten stemmen niet optimistisch. Het zijn afschuwelijke, veeleisende en onaangename mensen. Bovendien gaat alles fout wat maar fout kan gaan. Maar dan verschijnt er een televisieploeg uit Nederland. Abel en Angela wordt verteld dat de ploeg opnames komt maken, vergelijkbaar met de – hen onbekende – populaire serie Meiland. Na de uitzending zal hun B&B beroemd zijn. De tv-ploeg heeft echter heel andere oogmerken: ze willen een B&B filmen waar alles gruwelijk fout gaat, waar armoe, ellende, ruzie, tranen en narigheid is, tot er een scheiding op volgt. Kortom sneue losers. Als één vervelende gast van leer trekt, filmen zij alleen hem. Híj is de gast die moet personifiëren dat dit logement een gruwelijke mislukking is. Tot overmaat van ramp blijkt ook klusjesman Pierre niet de aardige vriend waarvoor Abel hem aanzag. Hij chanteert Abel en eist van hem dat deze in Brabant ecstasypillen voor hem gaat kopen voor een immens bedrag. Hoe lost Abel dat nu weer op? Vervalt hij van wijn in de misdaad door een vriend die een vijand is?

Auteur

Ilja Gort (1951) schreef inmiddels 19 boeken. In 1994 kocht hij een vervallen wijnkasteel bij Bordeaux. In tien jaar tijd bouwde hij dit op tot een succesvol bedrijf met zijn wijnen Château La Tulipe. Zijn wijnen winnen hoge onderscheidingen op internationale wijnconcoursen en zijn, evenals zijn Slurp-wijnen, in Nederland te koop bij de grootste kruidenier. Hij begon te schrijven over wijn, wijnen, koken met wijn et cetera. Daarna volgden half-verzonnen, half-waargebeurde boeken die allemaal spelen rondom zijn eigen leven en worden geïnspireerd door wat Gort zelf meemaakt. De Abel in dit boek is Ilja’s alter ego. Hij  heeft ook een televisieprogramma ‘Gort over de grens’, series waarin de wijnschrijver buiten la douce France de wijnen en keukens elders bekijkt.

Deze roman is een vervolg op Godendrank. Wie dat boek niet gelezen heeft kan er desondanks zó in duiken. Het open einde aan dit B&B- boek wijst er bovendien duidelijk op dat Gort zoveel plezier beleeft aan de avonturen van Abel en Angela dat ook een derde deel al in de maak is.

Een vrolijk ontspannend zomerboek, aanstekelijk geschreven. Zoals een wijnliefhebber het niet gauw bij één glas zal laten, zal de lezer van de schrijvende wijnboer Gort ook de rest van zijn verrukkelijke boeken gaan lezen.

Ilja Gort – Bed en Breakfast. Een wijnboer raakt verstrikt in de misdaad. ISBN 978-90-8295-879-9, 214 pagina’s, €16,99. Amersfoort: SLURP Publishers 2021.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.