Rock

Waarom rock de beste muziek van de 20e eeuw is

Het fascinerende verhaal van de meest succesvolle muziekstijl van de 20e eeuw.

Je moet maar durven: beweren dat rock de beste muziek van de 20e eeuw is en (sterker nog) de grootste culturele verworvenheid van dat tijdperk. Flip Vuijsje durft het en met goede redenen, zo blijkt. De muziekstijl is nog steeds populair en dat is niet slechts een kwestie van heimwee naar vervlogen dagen van bejaarde hippies.

In dit boek draait het om het beantwoorden van de vraag hoe het kon dat in zo’n korte tijd – van begin jaren zestig tot midden jaren zeventig – zó veel eindeloos goede muziek het licht zag. Vuijsje beantwoordt die vraag, door op boeiende wijze verschillende thema’s te onderzoeken.

Auteur

Flip Vuijsje (1949) is een Nederlands journalist, columnist en schrijver. Hij studeerde politieke wetenschap en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2003 tot begin 2011 was hij hoofdredacteur van Arts & Auto. Eerder was hij hoofdredacteur van een aantal ICT-tijdschriften en van het weekblad Intermediair. Ook schreef hij verschillende boeken over economie en management en een boek over de vriendschap tussen Keith Richards en Mick Jagger van de Rolling Stones (Keith en Mick. Veertig jaar bewogen vriendschap, 2003).

 

Waar je misschien zou verwachten dat de auteur eerst duidelijk maakt wat rockmuziek nu eigenlijk is en dat vervolgens toelicht, kiest hij de tegenovergestelde richting. Dat pakt goed uit want daarmee wordt de lezer direct mee de geschiedenis ingezogen en maakt hij eerst kennis met talloze historische voorbeelden langs afgelegde wegen.

Door op deze manier te werk te gaan wordt stap voor stap duidelijk wat er zo bijzonder was aan de muziekstroming. Met in de hoofdrol de elektrische gitaar, maar ook het nieuwe fenomeen van zelfgeschreven nummers, die bovendien ergens over gingen en vaak werden opgenomen onder regie van de jonge muzikanten zelf.

Bovendien lag de focus niet langer lag op hitsingles, maar op complete albums. Met songs die complexer, intensiever, melodisch gevarieerder en geleidelijk ook langer werden. Het leidde tot een herkenbare stijl, die toch gevarieerd was. Waartegen traditionele barrières van leeftijd en sociale status niet bestand waren.

Ze worden nog steeds gedraaid en verkocht, de albums van de artiesten van weleer. Dan hebben we het natuurlijk over bands als de Beatles en de Rolling Stones, maar ook over als The Who, The Kinks en vele anderen. Die voor een groot deel allemaal uit Engeland kwamen. Wat daarvan de reden was legt Vuijsje goed uit.

 

 

 

Dit doet hij ook bij de talloze andere thema’s die hij aansnijdt, zoals rassenscheiding, commercie en het doorzettingsvermogen van de artiesten. Allemaal factoren die zorgden voor groot succes, naast het vele talent. Talent dat vaak pas na jaren doorbrak (bijvoorbeeld bij The Beatles, David Bowie, Eric Clapton en Elton John) omdat ze trouw bleven aan hun manier van muziek maken en zo hun stijl konden perfectioneren.

Tegenwoordig is het geen rock meer dat de klok slaat, maar voert hip-hop de boventoon. Althans, in de hitlijsten. Maar ondanks dat blijft rock populair en putten nieuw opgekomen muziekstromingen uit de rijke erfenis.

Een nalatenschap waar Vuijsje op begrijpelijke wijze over vertelt. Daardoor toegankelijk voor iedereen die ook maar iets met rock heeft en zelfs interessant voor doorgewinterde kenners. Bovendien zeer vlot geschreven en goed samengesteld, waardoor lezen als het ware vanzelf gaat. Geschiedenisles was zelden zo leuk én interessant. Kortom, een heel fijn boek!

Flip Vuijsje – Rock. Waarom rock de beste muziek van de 20e eeuw is. 978-90-468-2319-4, 256 pagina’s, € 24,99. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2020.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.