Pieter Aspe

Conciërge wordt gevierd auteur

Het levensverhaal van Vlaanderens meest gelezen schrijver.

Toen Pierre Aspeslags eerste boek zou worden uitgegeven liet men hem weten dat ze de naam Aspeslag niet vonden bekken en stelde men hem de afkorting Aspe voor. De 42-jarig schrijver zelf vond Pierre Aspe ook niet klinken en maakte er Pieter van. Dit was het begin van de carrière van een buitengewoon succesrijke misdaadschrijver, wiens hoofdpersoon Van In vanuit Brugge in ruim 40 romans en twee televisiereeksen optreedt.

In dit boek lezen we wie er model stonden voor de hoofdpersonen Van In, Hannelore Martens en Guido Versavel en hoe later de acteurs voor de televisieseries werden gecast. Een en ander gaat met de nodige anekdotes gepaard. Zo zou Francesca Vanthielen, die gecast werd voor de rol van Hannelore, beschikken over ‘de mooiste tieten van het hele VTM’ (Vlaamse Televisie Maatschappij). We lezen verderop dat zelfs Koning Albert onder de indruk was van haar decolleté. Vanthielen zelf noemt Pierre een introverte en impulsieve, maar lieve en gevoelige man. een ander zegt: ‘Hij is gevoeliger dan hij zich soms voordoet, hij heeft een peperkoeken hartje’.

Dit boek voorziet in een behoefte voor wie meer wil weten over leven en werk van Aspeslag / Aspe, door de auteur constant bij zijn echte voornaam Pierre aangeduid. Hij was een nakometje, na twee oudere zussen. Zijn vader sprak Vlaams en zijn moeder Frans. We lezen over de Brugse buurt waarin hij woonde, zijn schooltijd en zijn werk als conciërge van de Heilig Bloedkapel. Ook zijn huwelijken en schrijversloopbaan komen uitgebreid aan de orde.

Auteur

De journalist Ilse Nackaerts (1971) schreef een aantal bestsellers over seksualiteit, zoals Spannende seks: van aarbei tot zweepje. Ze baseerde dit boek op een aantal intensieve interviewsessies met Pieter Aspe, die aangevuld werden met secundaire literatuur uit kranten en tijdschriften. Deze interviews, die plaatsvonden in Rijssel en in Brugge nam Nackaerts samen met ene Peter Schoenaerts af, diens rol bij het totstandkomen van dit boek wordt verder niet gespecificeerd. Het boek verscheen ter gelegenheid van de 25-jarig schrijverschap van de ernstig zieke Aspe, die grapte dat zijn overlijden goed zou zijn voor de verkoop. Gelukkig herstelde hij.

Pierre’s ouders waren ‘goede mensen’. Hij heeft ze nooit ruzie horen maken. Hij was een welopgevoed kind en hecht nog steeds aan goede omgangsvormen. Thuis werd nooit alcohol gedronken, dat leerde hij in Frankrijk, waar zijn getrouwde oudste zus woonde. Zijn grootste marteling was het kijken naar het Eurovisiesongfestival. Ik kijk er nog steeds niet naar, Hoewel zijn ouders niet gelovig waren werd hij misdienaar. Hij was een veellezer.

Als tiener knapte hij af op de panty’s van zijn zus, Claudine paradeerde in haar panty’s, met haar slip eronder. Ze had dan ook nog eens een dikke kont. Ik vond het afschuwelijk en dacht: als dat een vrouw is, dan word ik liever homo. Sindsdien heb ik een ongelooflijke hekel aan panty’s. Als mijn vrouw er wil dragen dan moet ze die dus aan- of uittrekken als ik het niet zie. En draag er kleren overheen.

Uiteraard wordt uitvoerig stilgestaan bij zijn liefde voor Francine. Toen zij zwanger bleek trouwden ze op Pierre’s negentiende verjaardag trouwden ze. Ze zouden twee dochters krijgen.

Na verschillende baantjes, waaronder de Zeevaartpolitie,  en een uitstapje naar de politiek werd Pierre uiteindelijk conciërge van de Heilig Bloedbasiliek in Brugge. Op veertigjarige leeftijd begon hij met schrijven. Zijn schrijversloopbaan wordt uitgebreid gevolgd met alles erop en eraan, zoals zijn optredens op de Antwerpse Boekenbeurs en waarom hij deze een keer boycotte. We vernemen waarom hij inmiddels zijn eigen uitgeverij is begonnen.

We lezen over zijn gelukkige jaren met Bernadette en haar tragisch overlijden. Na een stuurloze tijd, soms opgevuld met bordeelbezoek, is hij thans gelukkig met zijn derde vrouw Tamara. Hij had alleen geen zin meer in een bruiloft met alles erop en eraan:

Ik had al wat ervaringen met huwelijken, hè. Ten eerste heeft het koppel er zelf niet veel aan, want je moet met iedereen praten, kunt zelf amper eten, drinkt te veel, komt doodmoe thuis… En wat heb je er dan aan gehad? Twee keer dansen en iedereen ladderzat, dat is een bruiloft.  

Het boek staat uiteraard bol van interessante feiten en sappige anekdotes, zoals het drinken van een glas Duvel met zijn cardioloog na een hartaanval en bypass operatie. We worden geïnformeerd waarom de Duvel inmiddels is vervangen door Omer. Waarover we niet worden geïnformeerd is de reden waarom Aspe met een nieuwe Van In reeks is begonnen, zonder Hannelore, de kinderen en Versavel. En dat hadden we natuurlijk ook graag gelezen.

Pierre komt uit dit boek naar voren als een optimistische levensgenieter met een Bourgondische levensstijl, die niet zozeer aan geld hecht. Dankzij zijn verdiensten als schrijver kan hij zijn tijd nu alleen invullen met dingen die hij graag doet. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken, zeker niet als hij onrecht tegenkomt.

Als toetje krijgen we Pierre’s eerste korte verhaal, destijds geweigerd door de hoofdredacteur van het weekblad Humo en een volledige bibliografie.

Een met Vlaamse humor doorkruid levensverhaal van een interessante man. Leuk en interessant voor Aspes vele fans in binnen- en buitenland.

Ilse Nackaerts – Pieter Aspe. Levens en liefdes. ISBN 978-90-223-3763-9, 238 pagina’s, € 22,50. Brugge: Aspe 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie. Bookmark de permalink.