Blind vertrouwen

Kippenvel tot de dood erop volgt

Dertig huiveringwekkende verhalen.

Er zijn maar weinig situaties waarin een mens een ander blindelings kan vertrouwen. ‘Blind vertrouwen’ is iets voor jonge kinderen. Maar het leven leert ze al snel dat ze daarmee lelijk terecht kunnen komen, wéér een les van het leven geleerd. Langzaam maar zeker, bij het stijgen der jaren, leert de mens schattingen maken: die kan ik wél, die niet vertrouwen. Maar hoe moet dat dan als je verliefd wordt? Liefde maakt immers blind…

De titel Blind vertrouwen wekt daarom al argwaan op. En als onder die woorden dan ook nog staat dat het om dertig spannende verhalen gaat ziet de lezer het lijk al drijven… Blind vertrouwen leidt tot de dood.

Uitgever en schrijver Theo van Rijn schrijft verhalenwedstrijden uit. Dit keer was het thema inderdaad ‘blind vertrouwen’. Uit de 189 ingezonden verhalen koos de uitgever er vijfentwintig uit voor deze bundel, daarnaast vroeg hij vijf auteurs uit zijn ‘stal’ een verhaal te schrijven.

Wie uit dertig verhalen één voorbeeld kiest, verraadt de spoiler van dat ene verhaal én doet de andere schrijvers onrecht. Om toch een voorbeeld te noemen bespreek ik het eerste verhaal. De reden? Uw recensent vindt andermans honden prima, als ze maar op afstand blijven. Ik bezie die dieren altijd met enig wantrouwen.

Uitgerekend het eerste verhaal uit het boek – auteur Hedwig Meesters – gaat over een huiselijke, aanhankelijke, lieve hond, genaamd Boca. Deze Boca – afkomstig van een Spaans hondenras waaraan hij zijn naam Boca ‘muil’ dankt – is de ‘ik-figuur’ en een heel overtuigende ook. Bazin Julia zorgt uitstekend voor hem, hij is haar uiterst dankbaar. En dan komt daar – waarom komt u hier niet te weten – op een kwade dag het angstaanjagende moment waarop Boca zich geroepen voelt… Inderdaad dan valt er een dode.

Ik kan u verzekeren, de ingehouden manier, de oplopende spanning, de woordkeus, het toch altijd een tikkeltje griezelige fenomeen hond en de verrassende wending zorgen ervoor dat mijn adem stokte tijdens het lezen. Een overtuigend spannend verhaal.

Uitgever

Theo van Rijn (1956) studeerde Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Leiden (RUL). Hij werkt al 35 jaar voor dezelfde baas in de ICT, aanvankelijk als projectmanager, nu als procescoördinator. Naast deze werkzaamheden neemt het schrijven een belangrijke plaats in zijn leven in. Hij debuteerde in 2008 met het verhaal Mooie kerst achter de duinen. Van Rijn organiseert ook verhalenwedstrijden. Hij startte zijn eigen uitgeverij en gaf de boeken met de beste verhalen uit. De wedstrijden werden niet alleen een mooie gewoonte, maar leverden de uitgeverij ook een bijzondere eigen ‘stal’ aan Nederlandse en Vlaamse auteurs op.

De dertig auteurs zijn erin geslaagd het opgegeven thema heel verschillend te interpreteren en vertalen. De een is beter dan de ander, maar persoonlijke smaak van uw recensent speelt daarbij natuurlijk ook een rol. Wat mij betreft is er geen winnaar en geen verliezer. Dertig complimenten voor de auteurs. En het allergrootste compliment voor Van Rijn die talloze vrijetijdsschrijvers op deze manier de kans geeft tot publicatie.

Zouden alle uitgevers misschien moeten doen. Schrijven doet lezen doet kopen.

Hedwig Meesters et al. – Blind vertrouwen. ISBN 978-94-9319-205-8, 319 pagina’s, € 16,-. Leidschendam: LetterRijn 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Korte verhalen. Bookmark de permalink.