Oranje Zwartboek

Blinde aanhankelijkheid

Met een religieuze zwabberaar als stamhouder koesteren de loten van Oranje vooral hun graaiersgenen.

De recalcitante journalist Willem Oltmans (1925-2004) werd gebeld door een radioprogramma over de financiering rond Prinsjesdag. Hij adviseerde de Gouden Koets te laten staan en Beatrix per taxi van Noordeinde naar de Ridderzaal te vervoeren. Dat zou enorm schelen in personeelskosten.

‘Daarbij komt dat deze vergulde rammelkast van Wilhelmina geen kentekenplaat heeft, wat in strijd met de wet is, dus de koets zou sowieso van de weg moeten worden gehaald.’

Oltmans voegde er aan toe dat, om geld te genereren, op het ene portier van de koets ‘Drink Heineken’ en op het andere portier ‘Vlieg KLM’ geschilderd moest worden. De verbinding met Hilversum werd abrupt verbroken.

Nederland is helemaal gek van ons koningshuis. Wanneer een troonopvolger wordt geboren is de vreugde overweldigend. Op de dag dat Willem Alexander ter wereld kwam sprak men als  gebruikelijk van ‘uitzinnige menigtes’. Op 27 april 1967 werd zelfs het leger te hulp geroepen om de hoofdingang van het Utrechts Academisch Ziekenhuis vrij te houden.

Buitenstaanders zouden de indruk krijgen dat het land was gered van de ondergang. Zo lijken veel Nederlanders het ook te voelen. Immers Oranje verbindt, Oranje doet voor ons land goede zaken in het buitenland en op zijn tijd is een prins-gemaal zelfs een verzetsheld. Oranje zorgt voor de eenheid van het land.

Wie republikeins is wordt als verdacht gezien. Een krant, die republikeinse artikelen plaatst verliest lezers. Een politieke partij die tegen de monarchie stemt verliest kiezers. Wie iets doet dat de monarch niet behaagt wordt niet meer uitgenodigd. Bijvoorbeeld om het koninklijk gezin te fotograferen.

Auteur

Gerard Aalders (1946) was onderzoeker bij het NIOD en schreef eerder Wilhelmina, fictie en werkelijkheid en Bernard, alles was anders. Hij heeft het allemaal keurig uitgezocht: van stamvader Willem de Zwijger die omwille van geld en macht van de ene naar de andere religie hopte tot Willem Alexander die onlangs als een verschrikte farizeeër hals over kop uit zijn peperdure Griekse vakantiehuis terugvloog om het ontredderde Nederlandse volk niet kwijt te raken.

 

Het beeld van de Oranjes in Oranje Zwartboek, de ontluisterende geschiedenis van onze koninklijke familie is vooral schokkend omdat deze dynastie voor ons land bitter weinig heeft opgeleverd, maar de belastingbetaler wel erg veel geld heeft gekost. Daarvoor hoeven we niet terug te gaan naar de Negentiende Eeuw toen het met de wereld en dus ook met Nederland erg archaïsch gesteld was en men dus de vreemdste capriolen van machthebbers kon verwachten. Ook in het recente verleden kan men goed terecht.

Zo moest op het ministerie van Waterstaat een complete ambtelijke eenheid worden opgetuigd om Willem Alexander bij te staan in zijn watermanagement-hobby zodat onze toekomstige monarch aan dit ministerie ‘adviezen’ kon geven. De kosten voor deze koninklijke hobby moeten in de miljoenen hebben gelopen.

De Oranjes zijn voor Nederland op zijn gunstigst nutteloos geweest. Zelfs Beatrix, ongetwijfeld onze meest werkzame vorstin, heeft als staatshoofd niets blijvends achtergelaten. Het is onwaarschijnlijk dat ze voor Nederland ook maar iets heeft betekend.

Dergelijke uitspraken wekken uiteraard argwaan. Want onze Oranjevorsten doen het toch zo goed? Ja, dat is nu precies het sprookje dat dit boek uit de wereld wil helpen. Een lawine van historische feiten en argumenten ligt in de boekwinkel om de lezer te overtuigen van de onzin dat zolang er een Oranje is, Nederland niets kan gebeuren.

Het valt echter te vrezen dat de miljoenen likkers van onze koninklijke familie hun sprookje blijven koesteren als een verslaafde die snakt naar verderfelijke aanmaak van dopamine.

Desondanks, een aanbeveling aan ook de meest geharde Oranjeklanten, lees dit informatieve en gedocumenteerde boek. Iedereen is toch in staat om zelf feiten te beoordelen?

Gerard Aalders – Oranje Zwartboek. De ontluisterende geschiedenis van onze koninklijke familie. ISBN 978-90-8975-0655, 399 pagina’s, € 22,50. Meppel: Just Publishers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Non Fictie. Bookmark de permalink.