Snoecks 2021

Verblindende beeldcultuur

Een uitgave waarin onverwachte situaties schitterend zichtbaar worden.

The Pearl River
2019

In 1513 verschenen de eerste Portugese schepen in de monding van de Parelrivier. Bijna vijf eeuwen later droeg Portugal de kolonie en handelspost Macau in 1999 over aan China. Het werd de enige legale gokplaats van het Chinese wereldrijk. Aan de oever van de Parelrivier verscheen een blinkend resort, een magneet voor tientallen miljoenen gokbeluste bezoekers. Vegas of the East. Geen optische illusie maar pure werkelijkheid. De foto’s van de Zwitserse fotograaf Christian Lutz maken het onverwachte schitterend zichtbaar.

Het kan ook anders wanneer de onderwereld van de realiteit, de surrealiteit, wordt verbeeld door optische illusies. Zoals de vrouw die per roltrap op de bomenverdieping uitkomt. Een foto van de Zweedse Erik Johansson. Is zij waar ze hoopt te arriveren? De omgeving overvalt zodanig, dat de vrouw zelfs even haar smartphone vergeten lijkt. Was Google Earth abuis?

Snoecks 2021 is dit najaar weer uit en oogt meer dan bijzonder. Men kan zich verlustigen aan de reportages van de Parijzenaar Marc Lamey. Hij fotografeert beeldschone vrouwen samen met de iconen van zijn geliefde lichtstad. Echter ook zien we ze in de fraaie structuur van een binnenhuis. Strakke lijnen en ronde vormen om te fascineren.

Of reis naar het einde van de wereld. Toen Charles Xelot lucht kreeg van een arctisch gaswinningsproject was hij niet meer te houden. Daar moest hij heen. Jaarlijks 16,5 miljoen vloeibaar gas voor 27 miljard dollar onder temperaturen van -50 Celsius. Dat wil je zien en anderen laten zien. Onder de toendra in het uiterste noorden van Rusland, langs een bevroren zee waar alleen ijsbrekers een weg vinden. Gauw kijken, want de gasprijs stort wereldwijd in en de Noordelijke IJszee warmt door de klimaatverandering al aardig op.

Zo valt er veel meer te smullen in deze nieuwe Snoecks. De reportage van een vampierenfeest in New York of beelden van de laatste nomaden. Een wereld die met de Noordelijke ijskap ook op punt van verdwijnen staat.

Behalve het verbijsterend mooie beeldmateriaal, kan volop geput worden uit de literaire pagina´s. Een flinke reeks kwaliteitsboeken staan goed geordend en beschreven voor de lezer klaar. Soms met een prettige verwijzing zoals bij De brandmeester van de een halve eeuw geleden overleden Godfried Bomans. Er zijn zo weinig schrijvers waarbij je zo vaak hardop in de lach schiet, of het zou P.H. Wodehouse moeten zijn. Ja, die Wodehouse (1881-1975), dat was nog eens humor.

Snoecks 2021 is wederom een schier onuitputtelijke bron van culturele verbeelding.

Geert Stadeus (redactie) – Snoecks 2021. ISBN 978-90-778-8557-4, 576 pagina’s, € 20,99. Schiedam: Uitgeverij Scriptum 2020.

Omslagfoto’s: Isabelle van Zeijl en Tawny Chatmon

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Fotografie. Bookmark de permalink.