Ontdaan

Verplicht om gelukkig te zijn

Wat moet je als de waarheid een leugen blijkt te zijn?

Als Daniël hoort dat zijn vader, kort voor hij uit de gevangenis zal worden vrijgelaten, een eind aan zijn leven heeft gemaakt, is hij daar niet rouwig om. De man heeft een groot deel van zijn jeugd vergald, zijn leven op zijn kop gezet, hem zijn kindergeluk ontnomen. Zware beschuldigingen, maar terecht, want zijn vader vermoordde het kleine broertje Remo waar Daniël dol op was. Daniël was toen elf, vader verdween voor jaren de gevangenis in, moeder kwam in een inrichting terecht en met zijn oudere zusje Elvira verloor Daniël het contact. Gelukkig kwam hij terecht in een goed pleeggezin bij Sandra, een vrouw die dol op hem was.

Daniël is in Groningen gaan studeren, ver van de plek des onheils. Dat biedt hem de kans helemaal opnieuw te gaan beginnen. Hij leert Marissa kennen en gaat samenwonen. Tegenover haar is hij weinig mededeelzaam over zijn jeugd. Tijdens de jaren dat zijn vader in detentie zat heeft hij hem nooit bezocht. Maar nu bezoekt zijn overleden vader hem. Hij laat via bewaker Meine een brief bezorgen aan Elvira en aan Daniël. En daaruit blijkt dat Daniëls herinneringen niet kloppen. Hij heeft een verhaal bedacht op wat hem tóen de waarheid leek en op basis daarvan zijn verleden ingevuld en zijn toekomstplannen gemaakt. Die wetenschap brengt Daniël volkomen van slag. Marissa steunt hem als hij besluit zijn verleden te onderzoeken. Ze zullen samen naar Italië gaan, het land waar zijn moeder vandaan komt. En ook zal hij zijn moeder in de inrichting gaan bezoeken. Misschien zullen zij daar allebei baat bij hebben.

Auteur

Anita Wesselius – Wuestman (1970) studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze woonde en werkte in de Achterhoek, Friesland en Amsterdam. Momenteel woont ze in Haarlem, waar ze het bedrijf Human Talent Consulting heeft. Ze neemt ook deel aan projecten voor ondersteuning van kankerpatiënten. Dit boek is haar debuut.

Ontdaan is een psychologische roman. Daniël lijdt aan een jeugdtrauma dat zijn verdere leven bepaalt en zelfs ontwricht. Zo’n trauma kan ervoor zorgen dat de waarheid wordt vervormd. De auteur baseert zich daarbij op het boek Traumasporen van de psychiater Bessel van der Kolk. Deze psychiater kwam na een decennialange zoektocht tot de conclusie dat angst en isolement in de kern van het trauma een mens letterlijk geestelijk én lichamelijk kunnen veranderen. Dit gegeven hanteert Wesselius bij haar hoofdpersoon Daniël.

Een boeiend boek, dat de lezer met stijgende deernis voor alle hoofdpersonen uitleest. Niet opwekkend, maar dat hoeft ook niet bij een dergelijk thema.

Ik wacht met spanning af welke volgende stap deze auteur gaat zetten.

Anita Wesselius-WuestmanOntdaan. ISBN 978-94-9284-457-6.245 pagina’s, €19,95. Breda: Droomvallei Uitgeverij 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Ziekte. Bookmark de permalink.