Zonder genade

Jacht op de Jakhals

De gevaarlijkste terrorist van Europa beraamt ongekend grote aanslagen. Het duo Hamer en Panka probeert dat te verhinderen.

 Eugène Hamer, oud-commando en nu werkend voor de geheime dienst, en Neli Panka, hoofdinspecteur van politie, hebben al eerder samengewerkt. Nu treffen ze elkaar in een loods in Amsterdam-Noord waar zich vier lijken bevinden. Het zijn naakte mannen opgehangen aan hun nek. Ze hebben diepe sneden in hun buik. Het zijn waarschijnlijk moslims, want ze hebben ruige baarden. Voorlopig wordt gedacht dat het gaat om een rituele executie. Het is de eerste moord die te maken heeft met de Jakhals. Hij daagt hen steeds uit en waarschuwt voor een grote aanslag als wraak op het kapitalistische westen.

Auteur

Johan Andersen (1972) studeerde literatuurwetenschap en werkte als redacteur bij een uitgeverij. Dodenstoel was zijn eerste thriller. Het gaat over een seriemoordenaar. Hamer en Panka zijn de hoofdpersonen die het speurwerk doen.

 

 

 

 

Dit is een keiharde thriller, wat direct al blijkt als het duo geconfronteerd wordt met de vier lijken. De schrijver vond het nodig om alle bloedige details uitvoerig te beschrijven. Het is een spannend duel met de Jakhals en De Discipelen van De Brandende Dageraad. Het boek vertoont een en al actie. Het speurwerk waar je als lezer goed bij betrokken wordt is heel inzichtelijk verteld. Het duo komt steeds dichter bij de Jakhals.

Beide speurders zijn zeer geoefende vechters. Hamer wordt een keer vlak bij zijn huis opgewacht door drie mannen. Door twee man wordt hij van achteren vastgepakt en de derde begint hem te slaan. Het gevecht wordt meesterlijk beschreven. Heerlijk als de held zo afrekent met het tuig. Ook Neli Panka weet zich te weren.

Het is onduidelijk waar de Jakhals en zijn discipelen van de dageraad politiek voor staan. In de eerste plaats denk je aan een terroristische moslimgroep, een soort Isis, maar de mensen die met hem te maken hebben zijn meestal juist anti-moslim. De Jakhals maakt gebruik van een groep garages. Het personeel daarvan bestaat uit fanatieke nazi’s. Ze zorgen ook voor auto’s, vooral busjes. Er is ook een politieke partij in beeld. De schrijver vergelijkt de leider Van Helsing met Pim Fortuyn. Daaruit zou je kunnen opmaken dat het een rechtse partij is, die tegen vreemdelingen is, maar de tweede man van de partij heet Kashmiri, een moslim. Het is fictie, dus de schrijver mag verzinnen wat hij wil, maar dit is niet erg geloofwaardig.

Ondanks het feit dat de aanslagen buiten alle proporties zijn en enkele onlogische zaken kunnen we spreken van een keiharde en zeer geslaagde thriller, heel goed geschreven en spannend van begin tot eind.

Johan Andersen – Zonder genade. ISBN 978-94-027-0496-9, 384 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: HarperCollins 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.