Een olifant in mijn keuken

Opvang voor weesjes van door stropers gedode moeders

Neushoornbaby’s in een peuter-opblaasbadje.

Als een mondaine en mooie Française midden in Parijs een Zuid-Afrikaan ontmoet kan zij niet vermoeden dat deze bebaarde, goedgemutste vriendelijke man haar leven op z’n kop zal zetten. Ze wordt verliefd op hem. De man, Lawrence Anthony, is natuurbeschermer, wel heel iets anders dan de mannen die zij tot dan toe om zich heen had. Maar de liefde overwint alle aarzelingen en ze volgt hem naar zijn dieren.

Lawrence sticht Thula Thula, een reservaat waarin wilde dieren zonder vrees voor stropers moeten kunnen leven. Na enige tijd krijgt het echtpaar een kudde ‘onhandelbare olifanten’ aangeboden. Anthony heet ze welkom, opent zijn park en zijn hart en weet het vertrouwen te winnen van de immense dieren. Ze voelen dat hij hun redder is, ze spreken zelfs tegen hem, met rommelende maagklanken. Hij leert hun taal verstaan. Over deze ervaringen schrijft hij De Olifantenfluisteraar, een boek dat wereldberoemd wordt.

En dan, onverwacht, overlijdt hij. Zijn vrouw staat er alleen voor. Maar ze weet dat ze handelt in de geest van haar geliefde Lolo als ze het reservaat voortzet. Sterker nog, ze begint het plan uit te voeren dat nog op de verlanglijst van Lawrence stond: ze maakt een opvangreservaat voor weesdieren, waarvan de moeder – olifanten en neushoorns – door stropers zijn gedood om hun hoorn, die op de zwarte markt kostbaarder is dan goud. De stropers laten Thula Thula niet met rust en zetten hun aanvallen voort, maar de weduwe wordt gesteund door een groeiend team van vrijwilligers en professionals, die zij kan betalen met geld uit fondsen die zij aanboort.

Auteur

Françoise Malby woont sinds 1987 in Zuid-Afrika. In 1998 stichtte ze samen met haar echtgenoot het Thula Thula private game reserve. Op het reservaat beheert zij ook een groot gastenverblijf voor luxe safari-gasten. In 2012, na Anthony’s dood, nam ze de leiding op zich.

 

Zij schreef dit boek als vervolg op De Olifantenfluisteraar samen met Katja Willemsen, geboren in Nederland, opgegroeid in Zuid-Afrika en momenteel woonachtig in Frankrijk. Willemsen schreef al een thriller.

 

 

 

Het leven zit de mensen op Thula Thula niet altijd mee. Vooral de stropers maken hen het leven zuur. Maar er zijn ook prachtige momenten: als het bange kleine nijlpaard aan water went in een peuter-opblaasbadje, als de kleine neushoornweesje een feest houden in de modderpoel nadat het eindelijk is gaan regenen, als er een olifantje wordt geboren: ‘baby Ellie’, als de hond Duma en neushoornbaby Nandi hun dagelijkse balspelletjes doen. Dan is het feest in het reservaat, dan zit je vertederd te lezen en intens mee te beleven.

Dit boek is even mooi als De Olifantenfluisteraar. Wie dat boek ook heeft gelezen komt hier en daar wel wat bekends tegen, maar voor de ‘losse’ lezers is dat juist goed en de hoeveelheid dubbel is beslist niet storend. Bijzonder zijn ook in dit boek de foto’s van de dieren, van Françoise en haar helpers.

Een verrukkelijk, liefdevol boek, dat ik iedereen graag aanbeveel. Niet iedereen kan naar Zuid Afrika op safari, met dit boek krijg je het gevoel dat je er toch een beetje bij bent.

Françoise Malby Anthony met Katja Willemsen – Een olifant in mijn keuken. ISBN 978-90-8975-569-8, 287 pagina’s, €21,99. Meppel: Just Publishers 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Dieren. Bookmark de permalink.