De Goldbaumdynastie

Joodse bankiers

De familie Goldbaum bepaalde de Europese geldhandel. De Eerste Wereldoorlog haalt een streep door de rekening.

In de belangrijkste hoofdsteden hadden de verschillende takken van de Goldbaumdynastie hun financiële handelshuizen. Dat waren Londen, Parijs, Rome, Wenen en Berlijn. De families sloten onderling huwelijken en stelden zo hun hegemonie op de geldmarkt zeker.

Daarom verruilde Greta uit de steenrijke Weense familie Goldbaum tegen haar zin het mondaine Wenen voor het druilerige Engeland om te trouwen met haar achterneef Albert, een lid van de nog rijkere Londense tak.

Het is 1911. Misschien vond Greta het ergste dat ze afscheid moest nemen van haar jongere broer Otto. Ze beschouwde hem als haar bondgenoot. Wat moest ze met haar aanstaande echtgenoot Albert die ze nog nooit had gezien en van wie ze eigenlijk nauwelijks iets wist? Ze had volstrekt geen zin in het huwelijk, maar haar werd niets gevraagd. Behalve te gehoorzamen.

Haar neef Henri had verteld dat Albert eerlijk, beleefd en punctueel was. Greta kende haar neef goed. Uit zijn mond waren dit geen complimenten. Ze had bovendien het gevoel dat Albert misschien ook wel weinig zin in het gearrangeerde huwelijk zou hebben.

In Londen werd al snel duidelijk dat de verbintenis onder een ongunstig gesternte werd voltrokken. Hoe het bruidspaar ook spartelde, de plechtigheid ging door omdat de dynastie moest worden veilig gesteld. Ach, zo troostte Greta zich zelf, ook al hield ze niet van Albert, ze had tenminste niet van een ander gehouden.

De enige in Londen die nog een beetje meeleefde met haar lot was haar schoonmoeder Lady Goldbaum. Net als Greta, was ook zij vanuit het Duitse Europa als bruid naar Engeland gestuurd. Ze wist dat het Engelse leven voor Greta niet gemakkelijk zou zijn. Om haar afleiding te bezorgen schonk Lady Goldbaum aan haar schoondochter 40 hectare grond om naar eigen inzicht een tuin aan te leggen.

‘Denk niet aan Albert. Denk niet aan het huwelijk. Denk alleen aan je tuin. In het begin vond ik het hier ook niet prettig. Mijn Engels was lang niet zo goed als dat van jou, maar gaandeweg kwam het goed. Begin met je tuin.’ Haar schoonmoeder zou gelijk krijgen. Dat wil zeggen, ten dele. Want die Eerste Wereldoorlog zag niemand aankomen.

Auteur

Natasha Solomons (1980) is een Engelse scenarioschrijver en romanschrijver. Dit boek handelt over een fictieve bankiersfamilie waarbij de auteur zich liet inspireren door de Rothschilds.

 

 

 

 

 

De familie Goldbaum vormt in het Europa vóór de Grote Oorlog de financiële ruggengraat waarop de regeringen altijd menen te kunnen terugvallen. Dat gaat goed totdat in 1914 niet alleen de Europese landen tegenover elkaar komen te staan, maar ook de Goldbaumdynastie verscheurd wordt en tot verbijstering van alle partijen Amerika de lachende derde blijkt.

Het gaat over de geur van het grote geld, de ongebreidelde weelde, de oude machtscentra, een dolgedraaide keizer van Duitsland die een soort Trump avant la lettre blijkt te zijn, maar ook de altijd weer heikele positie van de Joden en de eeuwige afgrond waarlangs hun pad gaat.

Een opwindende roman waarin men niet alleen in de glans van La Belle Epoque kan wegdromen maar ook de pijn van een nietsontziende oorlog zal voelen.

Natasha SolomonsDe Goldbaumdynastie. Vertaald uit het Engels (House of Gold) door Marion Drolsbach en Yolande Ligterink. ISBN 978-90-263-5118-1, 512 pagina’s, € 22,50. Amsterdam: Ambo | Anthos 2020.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken. Bookmark de permalink.