De verdwenen brieven van Esther Durrant

Schier onmogelijke keuze van een jonge moeder

Tot op hoge leeftijd draagt befaamd bergbeklimster Esther Durrant een groot geheim met zich mee. Als bij toeval aan haar geadresseerde liefdesbrieven worden gevonden sluit zij niet langer haar ogen voor haar verleden.

Meestal gaan Esther Durrant en haar man eind augustus samen weekje naar Eastbourne of Brighton. Maar dit keer staat John erop om eind november zonder hun zoontje Teddy een paar dagen naar zuidwest Engeland te gaan. Het zal haar goed doen, zegt hij geforceerd vrolijk. Een beetje kleur op haar wangen. Zeelucht.

Esther is moe en stribbelt niet tegen. Ook al heeft ze geen idee waarom ze juist nu die oude vriend van John moeten bezoeken op de Scilly-eilanden. Beroerd van de overtocht en natgeregend tijdens de wandeling naar Embers, het vervallen huis van dokter Richard Creswell, valt ze al snel na aankomst in slaap.

Ze wordt wakker in een dwangbuis. Het besef trof haar als een blikseminslag en zonder nadenken begon ze te roepen eerst heel zacht en toen luider. ‘John!’ riep ze. ‘John. Help!’ Stilte. Maar John is al weer terug gekeerd naar Londen. Tegen haar wil heeft hij haar laten opnemen in de kliniek van Richard Creswell, waar getraumatiseerde militairen worden behandeld.

Auteur

De journalist en redacteur Kayte Nunn is geboren in Singapore, groeide op in Engeland en de Verenigde Staten, maar woont al weer meer dan 20 jaar in Australië. Van jongs af aan is schrijven haar lust en haar leven. Ze heeft inmiddels vijf boeken op haar naam staan.

 

 

 

Meer dan 65 jaar later belandt de vermaarde zeewetenschapper Rachel Parker op de Scilly-eilanden. Om de effecten van klimaatverandering op het zeeleven te kunnen meten moet ze de geribbelde kokkelschelp, de Venus verrucosa, onderzoeken.

De globetrotter, die voornamelijk gewend is aan werken in tropische oorden, vindt al snel haar draai op St. Mary. En ook de eilandbewoners is de komst van de aantrekkelijke vrouw bepaald niet ontgaan. Ambulancebroeder Jonah valt als een blok voor de avonturierster. Maar Rachel is niet van plan zich te binden.

Haar project dreigt in duigen te vallen als ze schipbreuk lijdt en gewond op Little Embers belandt. Daar wordt ze opgevangen door de enige bewoonster van het verlaten eiland, de excentrieke schilderes Leah. Zij verzorgt haar en geeft haar kleding uit een oude koffer die ergens in het huis staat. Tot haar grote verbazing treft Rachel daarin ook nooit geposte liefdesbrieven uit 1952, gericht aan Esther Durrant in Londen. En daar begint haar nieuwe uitdaging: Rachel is vastbesloten haar op te sporen.

Esther leeft nog. Ze is bijna negentig, nog helder van geest en wordt na een nare val liefdevol verzorgd door haar kleindochter Eve. Als Rachel voor de deur staat met de handgeschreven romantische brieven vindt de hoogbejaarde dame het tijd worden om haar liefdesgeschiedenis te vertellen en haar geheim te onthullen.

Het is in één woord een prachtig boek. Als geen ander weet Nunn de natuur te beschrijven, de personages goed neer te zetten en de spanning op te bouwen. Afwisselend schrijft ze over de radeloze Esther tijdens haar verblijf in Embers als enige vrouw tussen de mannen, over de vrijgevochten Rachel ruim zestig jaar later en over Esther die haar kleindochter haar levensverhaal vertelt maar nog steeds niet het achterste van haar tong laat zien. Haar hartverscheurende geheim verandert uiteindelijk het leven van de drie vrouwen voorgoed.

Hopelijk worden de andere boeken van Nunn ook nog eens vertaald in het Nederlands.

Kayte NunnDe verdwenen brieven van Esther Durrant. Vertaal uit het Engels (The Forgotten Letters of Esther Durrant) door Marga Blankestijn. ISBN 978 90 443 5737 0, 368 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: The House of Books 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.