De First Lady

Het kaartenhuis van succes stort in

Neemt Grace wraak of is haar de mond gesnoerd?

President der Verenigde Staten Harrison Tucker is de gelukkigste man ter wereld. Hij rekent erop over vier weken te worden herkozen, het kiezersvolk aanbidt hem, zijn lobbyist, de beeldschone Tammy Doyle bezorgt hem de heerlijkste seks ter wereld en zijn liefde voor haar groeit gestaag, terwijl zijn beminnelijke maar minder spannende vrouw, First Lady Grace, nergens van weet. Hij heeft het prima voor elkaar. Zijn staf van persoonlijke bewakers weet van Tammy, maar voor hun geliefde baas kijken ze graag even opzij als die zijn suite binnengaat om zakelijke en fysieke arbeid te verrichten.

Toch heeft kennelijk iemand zijn fifteen minutes of fame willen halen en is met de pers gaan kletsen. Als Harrison (codenaam Canal) met Tammy een pand verlaat via een geheime uitgang, arm om zijn minnares heen geslagen, wachten hem buiten talloze camera’s op: het kaartenhuis stort in elkaar. Het bericht met de overtuigende beelden is onmiddellijk groot nieuws. Niet alleen Harrison Tucker, maar ook zijn naaste medewerker en vriend Parker Hoyt weet dat een overspel-affaire de herverkiezing in gevaar brengt. Tenzij Grace zo liefdevol zal zijn Harry’s excuses en plein public te aanvaarden.

Grace Tucker (beveiligings-codenaam Canary) is een geweldige First Lady. Ze is geliefd onder haar staf die ze bijna beschouwt als haar kinderen. Met hen zorgt ze ervoor dat arme, gehandicapte, ondervoede en op alle fronten achtergestelde kinderen worden geholpen. Ze zorgt voor fondsen, voelt zich warm betrokken bij de achtergestelde jeugd. Tot haar verdriet heeft ze zelf geen kinderen: Harrisons ambities in de politiek hebben het moment van kinderen-krijgen vooruit geschoven tot het medisch gezien te laat was. Dat heeft haar liefde voor hem geen goed gedaan. Toch blijft ze hem trouw. Als ze echter wordt geconfronteerd met de tv-beelden van haar man in nauw contact met de rondborstige Tammy klapt ze in elkaar. En als een berouwvolle Harrison – met de Air Force One op weg naar het Witte Huis – haar op last van Hoyt belt om de sfeer vast wat te masseren, gaat ze, geheel tegen haar aard, zwaar tekeer. Ze wil hem nooit meer spreken. Daarna laat ze haar afspraken van die dag afzeggen en vertrekt met haar beveiligers om in Virginia te gaan paardrijden. Ze heeft ontspanning nodig. Vanaf dat moment is ze onvindbaar.

Auteurs

James Patterson (1947) is de meest succesvolle thrillerschrijver ter wereld. Na een mooie carrière in de reclamewereld debuteerde hij in 1976 met The Thomas Berryman Mystery. Daarmee won hij de Edgar Award for Best First Mystery. Dat was het begin van een glansrijke schrijversloopbaan. Patterson schreef zo’n vijftig boeken die bijna allemaal bestsellers werden. Tot nu zijn 375 miljoen exemplaren verkocht in veertig talen. Hij is de oprichter van de stichting James Patterson Turner Awards, die jaarlijks meer dan 600.000 dollar doneert voor leesbevorderingsprojecten. Ook zit hij in het bestuur van de organisatie First Book die boeken verspreidt onder kansarme jongeren. Aardig weetje: elke minuut van de dag worden er meer dan 2000 pagina’s van een van zijn boeken omgeslagen.

Brendan DuBois (1959) is een Amerikaanse misdaadschrijver. Hij schreef niet alleen verschillende thrillers, maar fungeerde daarnaast enkele malen als co-auteur van James Patterson.

Sally Grissom, hoofd van de presidentiële bewakingsdienst, wordt opgedragen de First Lady te vinden, snel en zonder ophef. Aangezien bewaken en niet onderzoek haar expertise is, weigert ze. Maar Hoyt zet haar onder zware druk door haar dochter Amalia als ‘wapen’ in te gebruiken. Sally’s ‘ja’ op de presidentiële opdracht wordt dan ook gevolgd door een hartgrondig ‘loop naar de hel’. Maar ze moet haar taak nu aanvaarden. First Lady Grace heeft zich akelig goed verstopt, de angst rijst dat zij in handen is van Harrisons tegenstanders. Die zullen daar op een tactisch moment de politieke boter uit braden…

Of, hoe, waar en in welke toestand Grace Tucker gevonden zal worden… de auteur laat de lezer flink in spanning zitten. Uit het eerdere boek dat deze auteur schreef met medewerking van voormalig president Bill Clinton (President vermist) werd al duidelijk dat Patterson heeft rondgeneusd in de keuken en achter de schermen van het Witte Huis. Deze kennis komt hem opnieuw van pas bij het oplossen van dit raadsel.

Een spannend verhaal, een boeiende politieke thriller. Wat mij betreft heeft zo’n thema altijd  een flinke streep voor op de ‘gewone’ thrillers. Hoe hoog de spelers ook op het wereldtoneel geplaatst zijn, het zijn en blijven mensen. Alleen vaak net een flink stuk doortrapter.

Een topper.

James Patterson & Brendan Dubois – De First Lady. Vertaald uit het Engels (The First Lady) door Waldemar Noë. ISBN 978-90-4682-634-8, 317 pagina’s, €20,00. Amsterdam: Nieuw Amsterdam 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Politiek. Bookmark de permalink.