Sjaak Polak. Even serieus

Op stap met FC De Rebellen

Het verhaal van een voetballende Hagenees, nu trainer.

Boeken over voetballers zijn in. Voetbaljournalist Michel van Egmond wist, ook financieel, goed te scoren met zijn boeken over Wim Kieft (tweemaal) en René van der Gijp (eveneens tweemaal). Goed voorbeeld doet goed volgen dacht de auteur van dit boek en hij koos voor Sjaak Polak.

Sjaak wie? Ik ben bang dat ik niet de enige ben die dat dacht toen hij dit boek in handen kreeg. Ik kon me hem niet herinneren en dat terwijl ik, weliswaar vanuit Feyenoord-perspectief, het vaderlandse topvoetbal volg vanaf 1955.

Sjaak Polak (Jacques Mozes, Den Haag 1975), ik heb het opgezocht, is een voormalig Nederlands profvoetballer die speelde als middenvelder en linksback en onder meer uitkwam voor Excelsior, FC Twente en ADO Den Haag. Met Twente won hij in 2001 de KNVB beker, de enige prijs die hij als speler behaalde. Tegenwoordig is hij werkzaam als hoofdtrainer bij de ADO Vrouwen die uitkomen in de Eredivisie.

Auteur

Rick van Leeuwen noemt zichzelf een verhalenschrijver met journalistieke imborst en een achtergrond als allround tekstschrijver, (bedrijfs)journalist, copywriter en prozaschrijver. Hij schreef een roman en talloze korte verhalen.

 

 

 

 

Het voorwoord werd geschreven door niemand minder dan mede-Hagenaar Martin Jol, voormalig speler van FC Den Haag en Bayern München en daarna trainer van diverse topteams. Jol kan worden beschouwd als de ‘ontdekker’ van het voetballertje Sjaak Polak. Jol hoopt dat Sjaak in de komende jaren vooral beoordeeld zal worden op zijn kwaliteiten als trainer. Hij besluit: Hoe die persoonlijkheid vorm heeft gekregen, en waar die veerkracht en onverzettelijkheid vandaan komen is een verhaal dat ieders voorstellingsvermogen te boven gaat, Het is ongelooflijk hoe ver hij is gekomen, en helemaal op eigen kracht.  Daarom ben ik zo trots op Sjaak en ik gun hem alle succes van de wereld, ook met dit boek.

De schrijver combineert in dit boek de biografie van Polak met een uitgebreid portret van hem. Daartoe heeft hij langere tijd met de trainer ‘meegelopen’. Daarnaast bezochten ze samen allerlei plaatsen en mensen die te maken hebben gehad met het verleden, zoals zijn eerste voetbalclub JAC en zijn voormalige buurvrouw in Twente. Natuurlijk maken we uitgebreid kennis met zijn vrouw en hun twee zoons en we maken zijn laatste seizoen als trainer bij SJC en het begin bij het vrouwenteam van ADO Den Haag.

Het is best interessant om te lezen hoe Sjaak ondanks een moeilijke jeugd zich ontwikkelde tot een sympathiek mens, een behoorlijke voetballer en dan nu een beginnend trainer. Vaak op eigen kracht, maar zo nu en dan met de hulp van anderen, omdat ze hem mochten. Hij komt zeker over als een aardige gozer.

Sjaak maakt in zijn schaarse vrijetijd deel uit van FC De Rebellen, een zootje ongeregeld van meer en minder bekende voormalige profvoetballers waaraan de ex scheidsrechter Roelof Luinge (soms Dick Jol) tevergeefs leiding probeert te geven. Min of meer regelmatig van de partij zijn daarbij Andy van der Meijde, Glenn Helder, Patrick Paauwe, Ruben Schaken en Andwelé Slory met Ron Jans als trainer, Een aantal wedstrijden en alles daaromheen, waaronder de derde helft) in binnen- en buitenland van dit stelletjes mafgozers wordt hilarisch beschreven.

Volgens de media zou dit boek bol staan van de kleedkamergrappen, maar dat valt erg mee, of tegen. Over de dameskleedkamer lezen we niets, want daar durft de nieuwe trainer niet zo maar binnen te komen om niet het risico te lopen dat ze daar ‘allemaal in hun blote muts staan’.

Er zitten eigenlijk weinig kranten in deze pap van eindeloze telefonades, voor buitenstaanders oninteressante gesprekken in de huiselijke sfeer, de opening van de nieuwe winkel van zijn vrouw Michelle en haar herstel van een behoorlijk zware ingreep (je leest niet waaraan).

Is Sjaak Polak interessant of bekend genoeg om een boek aan hem te wijden? Het feit dat uw recensent tot voor kort nog niet van hem gehoord had mag natuurlijk niet de enige indicatie zijn. Als voetballer is hij niet echt doorgebroken en als trainer begint hij eigenlijk pas. Misschien is het nog te vroeg, of had een Michel van Egmond iets fraaiers over deze op zichzelf aardige man neer kunnen zetten. Eén ding is zeker Van Leeuwen is geen Van Egmond.

Rick van Leeuwen – Sjaak Polak. Even serieus. ISBN 978-90-488-5086-0, 288 pagina’s, € 21,99. Amsterdam: Uitgeverij Inside 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Voetbal. Bookmark de permalink.