De wind van morgen

Prostaatkanker

Nadat onverwachts uitgezaaide prostaatkanker wordt ontdekt zal de auteur van dit boek nog twee jaar zijn leven kunnen rekken.

De schrijver is dood, leve de schrijver, zo knarste de recensent met zijn tanden.

De schrijver van dit boek merkte dat zijn lichamelijke prestaties achterbleven en hij fysiek ongemak ervoer zoals plasproblemen. Zijn huisarts voelde aan de prostaat geen bijzonderheden. Het meten van de PSA was volgens hem niet nodig. Voorgeschreven pillen verminderde de frequentie van ’s nacht plassen niet. Bij een volgend bezoek meende de huisarts dat er sprake was van een blaasontsteking en vond PSA-controle nog steeds niet nodig. Op 17 januari 2017 trof hij een invalarts. Die vertrouwde het niet en liet prikken op PSA. Een week later ontplofte de bom. Prostaatkanker met uitzaaiingen in alle botten. Ongeneeslijk ziek.

Deze recensent had net zo’n huisarts. Na mij te laten tobben met allerlei plaspillen, werd ook bij mij uiteindelijk de PSA-waarde gemeten. Die bleek 382. Uitgezaaide prostaatkanker in de lymfklieren. Met terugwerkende kracht had ik huisartsen als deze twee graag een blauw oog willen slaan. Kon de dokter aan iedere patiënt uitleggen dat hij die had overgehouden aan het niet onmiddellijk laten prikken op PSA bij oudere mannen. Als ernstige waarschuwing.

Auteur

De wiskundige Arjen Sevenster (1946-2019) heeft prachtig, ontroerend en overtuigend het verloop van zijn ziekte beschreven. Daarbij wordt de moeizame carrière van een prostaatkankerpatiënt gelardeerd met talloze eigen gedichten en eeuwenoude wijsgerige verhalen. Deze waren hem zelf, zijn geliefden en nu ook de lezer ongetwijfeld tot steun en troost. De dichter Sevenster voelde zich sterk verbonden met de Oosterse cultuur in het algemeen en met Japan, waar hij jaren woonde, in het bijzonder. Dit vindt men terug in dit boek.

Na de diagnose volgt een intensieve therapie waaronder chemo. Ondanks dat de afloop inmiddels bekend is verloopt de ziekte buitengewoon spannend. Zullen de prostaatkankercellen door de chemotherapie en de testosteron werende medicatie als zoladex en bicalutamide rustig worden gehouden?

Het mag helaas niet zo zijn. Er worden nog allerlei therapieën toegepast en nog meer overwogen, maar op 2 februari 2019 overlijdt de auteur. Hij is 72 jaar geworden.

Behalve het verloop van de kankertherapieën ontroert dit boek vooral door de worsteling met de naderende dood. Soms wordt die moedig en relativerend tegemoet gezien, soms is er de angst en het verdriet afscheid te moeten nemen van zijn geliefden.

Omdat uw recensent met dezelfde problematiek worstelt en ik mij in dit boek erg herken, was het lezen een bijzondere ervaring. Het enige verschil met de auteur is dat ik nog niet aan prostaatkanker ben overleden. Als ervaringsdeskundige met een stijgende PSA van 50 waardeer ik De wind van morgen (het Japanse gezegde luidt ‘De wind van morgen blaast morgen’) als een belangrijke uitgave die steun geeft bij een buitengewoon ingewikkeld ziekteproces.

Ter illustratie een verhaal dat rondgaat in kankerkringen: ‘Een vrouw met borstkanker is opgegeven door de artsen en besluit om haar werk op te zeggen om in de paar maanden die haar nog resten haar bucketlist af te werken. Na vijf jaar is haar geld op en begrijpt ze dat ze weer aan het werk moet.’  Ook Arjen Sevenster had deze droom.

Arjen Sevenster – De wind van morgen. ISBN 978-90-626-5764-3, 234 pagina’s,€ 19,50. Haarlem: In de Knipscheer 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Ziekte en dood. Bookmark de permalink.