Dokter XTC

Moord op een pillendraaier

De liquidatie van een alchemist die het geheim van de zuivere XTC ontdekte werd tot nu toe  nooit opgehelderd.

Donderdag 20 mei 1993, het is Hemelvaartsdag, zou een aparte dag worden. Danny Leclère was op zijn hoede. Hij had door zijn begeleiders moeten worden opgepikt bij zijn schuiladres, een etage aan de Daniël Defoelaan in Amsterdam. Hij had zojuist zijn vriendin Karin uitgezwaaid. Zij ging naar Antwerpen. Er was geen spoor van de maten die hem zouden afhalen. Wat zou er aan de hand zijn? Leclère stapt ten einde raad in zijn Fiat Croma om naar het laboratorium te gaan waar ze bezig zijn volgens nieuw recept XTC te fabriceren.

Als hij om zes uur de oprit S113 neemt richting de ring van Amsterdam wordt hij vanuit een achteropkomende auto onder vuur genomen. De schutter schiet eerst een band aan flarden en mikt dan op het raam aan de bestuurderskant. De auto begint te slingeren. Leclère kan geen kant meer uit. Hij zit nog achter het stuur als de moordenaar met een automatisch geweer een kogelregen op hem afvuurt. Talloze automobilisten zien het gebeuren, maar niemand stopt. Het slachtoffer is op slag dood. De daders geven een dot gas en verdwijnen met de noorderzon..

Waarom moest dokter Danny worden omgelegd? Wiens belang was dat? Was het wraak of afgunst? Het lukt politie en justitie niet de zaak op te helderen.

Vooral het weergaloze juridische schandaal, de beruchte IRT-affaire, zorgde voor zand in de opsporingsmolen waardoor onderwereld en bovenwereld onontwarbaar door elkaar heen gingen lopen. Het heeft het Nederlands geboefte in elk geholpen aan gigantische drugswinsten, gesmeerde aanvoerroutes voor drugstransporten en een veilig heenkomen voor de criminelen. Het enige wat nog dwars kon zitten was de rivaliteit tussen de boeven onderling. Voor ruzies was er doorgaans maar één oplossing: de doodstraf.

Danny Leclère, een jonge arts uit Hasselt, was apetrots op zijn ontwikkeling van haarzuivere XTC. Begin jaren negentig wist hij de fabricage van de partypillen samen met Nederlandse vrienden zo op te schroeven dat ze binnen de kortste keren multimiljonair waren. Danny en zijn maten, waaronder vastgoedmakelaar Willem Endstra, zetten Nederland op de kaart als het Colombia van het Noorden. Een twijfelachtige reputatie die tot de dag van vandaag  nauwelijks een krasje lijkt te hebben opgelopen.

Danny, dokter XTC, maakte helaas één gedachtefout. Hij dacht dat ook een crimineel op zeker moment zijn schaapjes op het droge zou hebben en de rest van zijn leven kon doorbrengen onder een tropische palm met een koel glas en een mooie vrouw onder handbereik. Dit is niet zo. Grote criminelen wacht in werkelijkheid de kogel of levenslang tralies. Danny kreeg zelfs acht kogels. De daders werden nooit gepakt en zijn miljoenen leken van de aardbodem verdwenen.

Auteur

Marian Husken is misdaadjournalist. Ze schreef eerder De criminele carrière van Mink K., Deals en dodenlijstjes en samen met Harry Lensink de bestseller Handboek Holleeder. Het minutieuze onderzoek naar de handelwijze van en de moord op Danny Leclère schreef zij als bijdrage tot een oplossing van deze cold case.

 

 

Het resultaat is een verbluffend dossier. Het gaat om een diepgaand onderzoek naar de XTC-criminaliteit die tot op heden in de Nederlandse samenleving doorwoekert.

Marian Husken – Dokter XTC, ISBN 978-94-638-2043-1, 224 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Balans 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Misdaad. Bookmark de permalink.