Satya

Opgejaagd door de moordenaar?

Rani Diaz ten einde raad.

Als de Vietnamese Dien-Lien Huang tijdens de afwezigheid van haar Vlaamse echtgenoot op gruwelijke wijze wordt vermoord, komt die moord op het bord van de Mechelse hoofdinspecteur Rani Diaz en haar team. Haar baas is met ziekteverlof, dus die bemoeit zich een keer nergens mee, maar toch zit Rani niet lekker in haar vel. Ze heeft problemen thuis, onder meer met haar puberende zusje Romy, dat in haar gezin opgroeit.

En dan vind er nog een wrede moord plaats, op een alleszins geliefde en gerespecteerde gymnastieklerares Ella Otten. Rani wordt steeds chagrijniger en dat is op het politiebureau goed te merken. Haar bruuske gedrag wordt haar  natuurlijk niet in dank afgenomen, maar haar collega’s zijn dermate op haar gesteld geraakt dat ze loyaal blijven doen wat hen wordt opgedragen.

Auteur

Sterre Carron (1957) heeft een medische achtergrond. Na haar terugkeer uit Afrika, waar ze werkte voor artsen zonder Grenzen, wijdde ze zich aan haar twee grote liefdes: criminologie en schrijven. Sinds 2013 schrijft ze twee thrillers per jaar en die worden bijzonder goed verkocht. Dit is haar dertiende* boek, waarin haar medische kennis een niet onbelangrijke rol speelt. In al haar boeken is de hoofdrol weggelegd voor Rani Diaz, een vrouw met temperament aan wie niets menselijks vreemd is. De vaste lezers van de serie, en dat zijn er veel, volgen daarmee tegelijkertijd het gezins- en liefdesleven van Rani en ook dat is allerminst saai om een understatement te gebruiken.

Hebben beide moorden met elkaar te maken? En zo ja, wat is dan de verbindende factor? Waar komt de naam Satya, die plotseling opduikt, vandaan? Heeft de ex van Dien-Lien Huang er iets mee te maken of het feit dat ze vroeger als escort haar brood verdiende? En hoe zit het met de ouders van de leerlingen van Ella? Rani komt er niet uit en vraagt versterking aan. En dan zijn er ook nog heftige privéomstandigheden, die haar aandacht vragen, maar eigenlijk heeft ze die tijd niet. Het lijkt erop, dat de moordenaar haar persoonlijk opjaagt. Loopt ze zelf misschien gevaar? Of haar directe omgeving? Rani laat alles nog maar eens onderzoeken. Misschien heeft haar team iets over het hoofd gezien.

En passant wordt nog even verklaard waarom bij sommige vrouwen het libido gestimuleerd wordt door een stevig pak billenkoek.

Een adembenemend en ongelooflijk spannend verhaal. Ook nu weer lezen, we parallel aan de moorden en het onderzoek, cursief afgedrukt wat de dader beweegt. Deze werkwijze kennen we uit eerdere Rani Diaz thrillers.

De ontknoping vind ik buitengewoon knap. Alles wat ik er meer over zeg geeft daar iets van weg en dat wil ik de lezer (en de auteur) niet aandoen. Wel durf ik rustig zeggen dat ik er (weer) ontzettend van heb genoten.

Sterre Carron – Satya. Een Rani Diaz thriller. ISBN 978-94-9293-431-4, 334 pagina’s, Antwerpen: Witsand Uitgevers 2019.

*Infinitum, het veertiende deel in de Rani Diaz-reeks wordt verwacht op 30 maart 2020.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.