Het biechtgeheim

‘Leid mij niet in bekoring’

In 1943 is Gerard Stein pastoor in Amsterdam. Een mooie jonge vrouw dient zich aan en brengt hem danig in de war. Opeens is ze verdwenen. Hij verlaat de kerk en probeert de vrouw terug te vinden.

Samen met kapelaan Daan en zijn huishoudster Marie woont pastoor Gerard Stein in de pastorie naast de kerk. Door zijn broer komt hij in het verzet. Op een dag komt Johanna, een bijzonder mooie vrouw in het biechthokje. Ze komt regelmatig in de kerk en hij raakt behoorlijk ‘in bekoring’. De oorlog tast zijn geloof aan en zijn celibaat wordt heel moeilijk. Johanna moet plotseling onderduiken en verdwijnt. In 1949 is Gerard Stein uitgetreden. Hij verhuist naar Nijmegen.

Auteur

Anthonie van de Wardt (1939) volgde een opleiding aan de Academie voor beeldende kunsten in Den Haag. Hij werd schilder en later ook schrijver. Hij debuteerde met verhalen in bladen als De Gids en Hollands Maandblad. In 2002 verscheen zijn eerste roman Hoog water. Andere romans van zijn hand zijn De laatste opdracht, Verkoold verlangen, Lover’s lane, De vrijwilliger en De Getuigen.

 

 

 

De roman bestaat uit twee delen. Deel één speelt zich af in Amsterdam 1943. Hij is pastoor en in zijn preken doet hij duidelijk anti-Duitse uitspraken. dat wordt hem bijna fataal. Via de biechtstoel worden brieven doorgegeven.

Op een dag biecht een vrouw dat ze haar joodse baas en zijn gezin heeft verraden aan de Duitsers. Ze zijn afgevoerd naar Westerbork. Pastoor Stein kan geen absolutie geven, maar hij raakt met Johanna in gesprek en komt met haar overeen dat ze als penitentie beschadigde beeldjes van de kruiswegstatie gaat restaureren. Hij beloert haar en wordt heftig verliefd. Tot een verhouding komt het niet, want zij moet onderduiken en verdwijnt.

Deel twee speelt in 1949. In de tussenliggende zes jaar is veel gebeurd. Deze periode wordt in twee bladzijden samengevat, een enorme tijdversnelling, jammer. Pastoor Stein heeft de kerk verlaten. Dit is een grote stap, hierover wil je als lezer toch wat meer horen. Hij heeft ook een teken van leven ontvangen van Johanna. Hij wil haar terugzien.

Vooral het tweede deel is spannend. Het is een betrekkelijk dun boek. De roman zou beter zijn geworden als de schrijver wat uitvoeriger was geweest. Bij de hoofdpersonen is geen sprake van karakterontwikkeling. De stijl is vlot, het boek leest als een trein.

Anthonie van de Wardt – Het biechtgeheim. ISBN 978-94-6365-182-0, 165 pagina’s, € 17,50. Leeuwarden: Uitgeverij Elikser 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Tweede Wereldoorlog. Bookmark de permalink.