De Warnow

Noorwegen werd nooit bereikt

Zoektocht naar een man en zijn motieven om een gevaarlijke zeereis te maken.

Het begint met een klein nieuwsbericht over een verdwenen schip. Een verbouwd loodsbootje, de Warnow, wordt op zijn tocht van Schotland naar Noorwegen vermist. Er zijn drie mensen aan boord. De auteur van dit boek, zelf zeezeiler en journalist, wordt zo door deze melding gegrepen dat hij besluit na te gaan hoe dit heeft kunnen gebeuren.

Arnoud Brinkman (1966) is de zoon van Bert, wetenschapper, en Emmy, docent Nederlands aan het gymnasium in Utrecht. Hoewel hij erin slaagt het gymnasiumdiploma te halen faalt hij bij zijn studie scheikunde. Zijn hart ligt bij de muziek. Hij is en blijft een vrijbuiter. Een aantal vrienden weet hij over te halen met hem een tocht naar het noorderlicht te maken.

Met zijn vriendin Tirza en zes anderen, onder wie Tirza’s tweelingzus Dana, vaart hij in april 2013 de Nieuwe Waterweg uit. Rechtsaf naar Noorwegen op het loodsbootje waarop Arnoud een zeil heeft gemonteerd. Het scheepje is echter niet opgewassen tegen het zeer slechte weer op de Noordzee. Onvermijdelijk worden ze steeds verder naar de kust van Engeland gevoerd. Ze lijden bijna schipbreuk, maar worden gered door de Britse kustwacht.

Auteur

Hans Steketee (1959) is redacteur van NRC Handelsblad en schrijft over maritieme zaken, fotografie, geschiedenis en het landschap. Tot 2005 woonde hij met zijn gezin in Londen als correspondent voor het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hij werd onderscheiden met de Herman Wekker Prijs voor journalistiek over Engelstalige landen.

 

Als de Warnow weer opgekalefaterd is wil Arnoud de oversteek naar Noorwegen maken. Tirza en Peter van Liere gaan de tocht met hem aan, maar de vijf anderen besluiten, na de verschrikkingen op de Noordzee, terug naar Nederland te gaan.

Hoe de tocht verder verlopen is zal altijd een raadsel blijven. Feit is dat de drie nooit in Noorwegen zijn beland. Ze kunnen overvaren zijn of averij hebben opgelopen, waardoor ze gezonken zijn.

Steketee zoekt niet alleen de plekken op waar Arnoud en zijn vrienden geweest zijn, maar pluist ook de geschiedenis van de Warnow uit. Eenieder zal tot de conclusie komen dat het werkelijk onverantwoord is geweest om aan dit avontuur te beginnen.

Door de research die de auteur heeft gedaan en de vele interviews die hij heeft afgenomen beleef je de tocht als het ware mee. Een avontuur dat zo dramatisch eindigt. Jammer dat er geen foto’s zijn opgenomen, maar enkele kunnen worden opgezocht op internet. Een spannend, meeslepend en goed journalistiek werk.

Hans Steketee – De Warnow. Een man, een schip, een droom. ISBN 978 94 929 2866 5 , 301 pagina’s, € 22,99. Amsterdam: Uitgeverij Pluim 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Non Fictie. Bookmark de permalink.