De Sahara Route

Eind goed, al goed?

Een toerist, een visser en een piloot beginnen aan een reis in Noord-Afrika. Hun wegen kruisen elkaar en eindigen in Portugal.

De ik-figuur, ook wel de man met grijs haar genoemd, is van plan zijn langgekoesterde wens om over land door de Sahara te reizen ten uitvoer te brengen. Daartoe vliegt hij van Brussel eerst naar Lissabon en vandaar naar Dakar waar hij Osaba Nwabali ontmoet.

Deze schipper is van Gambia naar Senegal gevlucht. Maar een betere toekomst, vrijheid en veiligheid vindt hij in Dakar ook niet. Hij wil hij naar Europa, maar zonder geldige papieren zal het een hele klus zijn om via de Westelijke Sahara en Marokko Gibraltar te bereiken.

Duizenden kilometers verderop geeft het vliegschema van Philip van Ballegooyen aan dat hij via Lissabon naar Tunis vliegt en dan weer terug naar Brussel. ’s Avonds laat is de Belgische piloot dan weer thuis bij zijn gezin. Maar hoe anders kan het lopen in het leven…

Bij de grens van Mauretanië krijgt de grijze man van een vrachtwagenchauffeur een lift aangeboden naar de hoofdstad.  Tot zijn verbazing blijkt Osaba zich in de truck verstopt te hebben. Aangekomen in de stad neemt de grijze man afscheid van de beide mannen.

Als Osaba het aanbod krijgt om voor Polisario, een onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara, chauffeur te worden, grijpt hij deze kans aan om naar het noorden te komen. De mannen in de konvooien naar Tunesië, Libië en Syrië zijn zwaar bewapend; niemand is te vertrouwen. Vervolgens krijgt hij de opdracht om met drie Tunesiërs met een bootje spullen af te leveren in Spanje. Zijn droom komt steeds dichterbij.

Dan heeft de man met grijs haar het een stuk gemakkelijker. Hij kan zijn portemonnee trekken om zichzelf weer een stuk op weg te helpen. Tussendoor heeft hij ontmoetingen met diverse mensen die hem op de hoogte brengen van wat er zich in de regio afspeelt en welke mogendheden het voor het zeggen hebben. Toch is hij ook opgelucht als hij het vasteland van Europa weer onder zijn voeten heeft en naar Lissabon kan reizen.

Voor Philip is vlucht BE 537 niet zo gemakkelijk als hij dacht. Op Tunis Airport kan hij niet landen omdat er een vliegtuig is gecrasht. Het toestel moet uitwijken naar Sousse, een andere stad in Tunesië. Daar is een terroristische aanslag aan de gang waardoor hij aan de grond moet blijven. Uiteindelijk kan hij terugvliegen naar Lissabon, de stad waar op dat moment de Europese regeringsleiders bijeenkomen.

Na veel moeilijkheden komt ook Osaba in Lissabon aan. Eind goed, al goed. Of toch niet?

Auteur

Rene Beijersbergen studeerde biologie in Utrecht. Naast zijn werk als natuurbeheerder, ecologisch onderzoeker en docent heeft hij veel over de natuur geschreven, onder andere over de Dwergstern, een zeevogelsoort. Dit boek is zijn eerste reisthriller.

 

De auteur heeft de drie verhaallijnen knap door elkaar gevlochten. Osaba krijgt de meeste ruimte; hij maakt als vluchteling dan ook de meest verschrikkelijke dingen mee.

Het begin van het boek is even doorbijten. Maar als je eenmaal in het verhaal zit is het moeilijk weg te leggen. Door de diverse gesprekken die gevoerd worden krijg je een goed beeld van wat er zich in het Westelijk Saharagebied allemaal afspeelt. Vrolijk word je daar niet van.

Beslist geen doorsnee thriller, maar beslist de moeite waard.

Rene Beijersbergen – De Sahara Route. ISBN 978-94-92343-26-0, 427 pagina’s, € 18,95. Woerden: Mira loves books 2019.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.