Lonely at the top. Columns

Onze nationale nar

Weer veel LOL.

Het regelmatig schrijven van columns is een kunst. Eentje is niet zo moeilijk. De tweede gaat ook nog. Maar waar zal de columnist de tigste keer over schrijven? Geen wonder dat velen na een tijdje afhaken. Alleen de groten zijn creatief genoeg om elke keer weer iets lezenswaardigs uit hun pen of pc te laten vloeien. Wijlen Simon Carmiggelt was een grootmeester in het genre dat hij bijna dagelijks in zijn Kronkels beoefende. Hij beperkte zich daarin meestal tot observaties van wat hij om zich heen zag in de kroeg of op straat.

Auteur

Maar ook Youp (van ’t Hek, 1954) is een kampioen in het genre dat hij sinds jaar en dag in wekelijks NRC en de Varagids beoefent. In tegenstelling tot Carmiggelt observeert hij niet, maar becommentarieert hij de informatie die hem voornamelijk via de media bereikt. Dat commentaar is soms mild, maar vaak ook vlijmscherp of dodelijk als Youp zich ergens over opwindt, wat regelmatig gebeurt. Vaak weet hij met één woord ‘kakkers’, uitbuiters of andere kwalijke types prachtig te typeren. Wat dacht u van pillentuig, zuidasgluiperds, viespeukenkerk of geitenwollen twittertrutten?

Veel abonnees van NRC Handelsblad grijpen zaterdagochtend de krant of hun tablet om allereerst te vernemen hoe Youp tegen de saillante gebeurtenissen van de afgelopen week aankijkt. Elk jaar tegen de feestdagen worden de laatste 52 columns gebundeld voor wie nog eens wil nagenieten of een abonnement op een andere krant heeft.

In zijn inleiding vertelt Van ’t Hek hoe hij aan de titel van dit boekje komt. Er is weer veel om over het grinniken en soms te schaterlachen. Een willekeurige greep uit zijn bloemrijke karakteristieken.

RTL: Die zender heeft niet de slimste kijkers, een stervende zender, Het Drentse ding en de midlife-politicus, Bilnaad-adjes, de Frank Masmeijer trofee, bejaardenscheidingen, pandaporno, hitsige hoogleraren, het poepritsje van Maarten van der Weijden, kontprotheses, ons lokale Amsterdamse sufferdje Het Parool.

Wie worden er allemaal één of verschillende keren geschoren? Alexander Pechtold die niet zo duur schijnt te wonen, Rob (Robot) Jetten, dat oude Britse Piggelmeetje Elizabeth, de beruchte pandjesmelker prins Bernhard, onze nationale dorpsnar Ratelband, beroepseikel Johan Derksen, onze nieuwe wethouder Sharon Dijksma: het soort vleesgeworden moeke waar je als Amsterdammer spontaan liesbreuk van krijgt, wildplasser Kroon, de linkse belastingontduiker Bono, klimaatpuber Greta Thunberg, Henk de Tank Otten, Jeffrey Epsteins stamgast prins Andrew en malle Pietje professor mr. Pieter van vollenhoven

En zo komen de afgelopen maanden weer op een speciale manier tot leven. En wie bijvoorbeeld niet meer weet wie ook weer Marc van Nimwegen met zijn schaamteloze scharrel Marianne Bloos zijn kan dat altijd nog even googelen.

Is Youp politiek correct? Vaak helemaal niet. En dat is mede de LOL om deze bundel.

Youp van ’t HekLonely at the top. ISBN 978-94-004-0530-1, 215 pagina’s, € 12,50. Amsterdam: Thomas Rap 2019.

Dit boek is tevens besproken tijdens het programma MAAKKENNISMAANDAG van MeerRadio op maandag 11 november 2019. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken. 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns. Bookmark de permalink.