Hotel Solitude

Leugentje om bestwil

Autistische jongeman wordt door zijn uitgever aangesteld om een beroemd auteur tijdens zijn schrijfproces te begeleiden. Het blijkt een klus die voor alle betrokkenen onverwachte ontwikkelingen met zich meebrengt.

Marc Costa is geboren in 1988. Hij trof het niet geweldig met zijn ouders. Vader sprong van een flatgebouw en moeder dumpte het kind bij haar steenrijke schoonmoeder, omdat ze als concertpianist geen tijd had om zich met Marc te bemoeien.

Oma Madeleine bewoont een gigantisch woonhuis in het 7de arrondissement in Parijs. Ze brengt haar kleinzoon onder op de tweede etage en bemoeit zich verder zo min mogelijk met haar protegé.

Marc is autist met een partiele communicatieve uitval. Zoals zo vaak heeft hij ook een geniale kant. Marc Costa beschikt over een eidetisch vermogen dat zich vertaalt in een zowel fotografisch en als ook auditief geheugen. Op de etage die hij bewoont bevindt zich ook de enorme bibliotheek. Zodra hij kan lezen begint hij honderden en nog eens honderden boeken in zijn brein op te slaan. Na zijn middelbare school sluit hij de studie der Franse Letteren cum laude af.

Auguste Chaix-Roux is de baas van uitgeverij Ëditions Parisis. In zijn fonds zit ook de schrijver Justus Marakov. Zijn boeken zijn bestsellers en voor Chaix-Roux een ware goudmijn. Marakov moet echter voortdurend achter de broek gezeten worden, anders komt er geen letter op papier.

De 23-jarige Marc krijgt de opdracht er persoonlijk op toe te zien dat Marakov zijn deadlines haalt. Daarvoor is in het Parijse hotel Le Royal Sinclair een dubbele suite gehuurd. Dag en nacht bewaakt hij vanuit zijn kamer de beroemde schrijver die bij de minste gelegenheid zich lam drinkt, uit gokken gaat of van bil gaat. Zo gaat het al jaren.

Het is voor Marc een heidense klus. Om het vol te houden heeft hij een knipkaart bij de eminente psychiater Doutreligne. Daarnaast is de etage bij zijn grootmoeder een ware vluchtheuvel als de gelauwerde schrijver weer eens voor vakantie afreist naar Nice. Daar verblijft hij bij zijn broer met wie hij een overigens wisselende verstandhouding heeft.

Na een paar jaar overlijdt oma Madeleine. Marc erft het huis. Zijn psychiater raadt hem aan de benedenetage te verhuren om aanspraak te hebben. Hij neemt het advies ter harte, maar haalt een aantal merkwaardige huurders in huis.

Ondertussen is Marakov bijna klaar met zijn nieuwste roman Solitude als hij ’s nachts wordt doodgeschoten. De moordenaar is onvindbaar en het vrijwel voltooide manuscript blijkt verdwenen. Marc wordt verdacht en ingesloten.

Auteur

Koen Strobbe (1965) heeft een uitstekende reputatie als thrillerauteur. Dit boek is echter een roman. Weliswaar stroomt het bloed waar het niet gaan kan en is er beslist sprake van een misdadig plot, maar dit betreft een secundaire verhaallijn omdat de ontwikkeling van het autistische hoofdpersonage de rode draad van de vertelling is.

 

 

Schrijver Strobbe is ook hier weer herkenbaar aan zijn bizarre wendingen en zijn soms hilarische schrijfwijze. Vooral aan het slot, wanneer de plot duidelijk wordt en we de laatste woorden van psychiater Doutreligne lezen, zorgt dit voor een heerlijk einde van een roerige roman.

Koen Strobbe – Hotel Solitude. ISBN 978-94-639-3046-8, 350 pagina’s, € 24,99. Gent: Borgerhoff & Lamberigts 2019.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.